Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie spuit graffiti op leegstaande bedrijfspanden 'Kabinetsplannen dweilen met de kraan open'

Amsterdam, 7 december 2007 - Op dit moment bespuiten ongeveer twintig actievoerders van Milieudefensie een aantal leegstaande bedrijfspanden op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht met de tekst en logo 'Recycle de ruimte'. De actie is een protest tegen de halfbakken kabinetsplannen voor een nieuwe bedrijventerreinenbeleid die vandaag in de ministerraad worden besproken. Omdat er geen stop komt op de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen, blijft de structurele leegstand ook met deze nieuwe plannen toenemen.

'Het kabinetsbeleid is dweilen met de kraan open', aldus Klaas Breunissen campagneleider Ruimte en Landschap van Milieudefensie. Het kabinet wil meer werk maken van het opknappen van bestaande verouderde bedrijventerreinen. Maar omdat ze tegelijkertijd de komende jaren nog eens duizenden hectare nieuwe bedrijventerreinen wil aanleggen, komt er van die herstructurering niks terecht. Ondernemers gaan immers veel liever naar een pand op een nieuw terrein dan dat ze oude panden opknappen. Breunissen: 'De aantasting van het landschap door overbodige bedrijventerrein gaat op die manier gewoon door.'

Wat: spuiten van het logo 'Recycle de ruimte' op leegstaande bedrijfspanden
Wie: twintig actievoerders van Milieudefensie Wanneer: vrijdag 7 december 9.15 uur Waar: leegstaande bedrijfspanden aan de Atoomweg, bedrijventerrein Lage Weide Utrecht

Milieudefensie pleit voor een stop op de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen. Deze zijn helemaal niet nodig. Op dit moment is er in Nederland nog 9.000 hectare bedrijventerrein beschikbaar. Dat is genoeg om de vraag naar werkgelegenheid tot 2020 op te vangen. Vooral als er daarnaast serieus werk wordt gemaakt met het opknappen van verouderde bedrijventerrein - maar liefst één derde van de bestaande terreinen (28.000 hectare) - en de leegstand daar wordt aangepakt.

Uit een vorige maand verschenen onderzoek van STOGO onderzoek+advies blijkt dat op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht 13 procent van de bedrijfs- en kantoorruimte leegstaat. In totaal een kleine 160 duizend vierkant meter. De panden die Milieudefensie middels (afwisbare) graffiti van een logo voorziet, staan vaak al jaren leeg.