Provincie Noord-Holland

Datum

7-12-2007

Onderwerp

Samenwerking duurzame waterketen

Harold IJskes

De provincie Noord-Holland gaat met alle gemeenten, waterschappen en (drink)waterbedrijven in de provincie meer en actief samenwerken om de kosten van drinkwater- en afvalwaterzuiveringstaken in de hand te houden. Binnen enkele jaren moeten veel riolen worden vervangen. Door samen te werken komt er meer kennis en kunde beschikbaar om dit efficiënt uit te voeren.

Ook komt er meer expertise beschikbaar om in te kunnen spelen op klimaatveranderingen en te voldoen aan hogere waterkwaliteiteisen. Deze samenwerking is op 5 december 2007 door alle partijen bekrachtigd in het convenant Samenwerken waterketen Noord-Holland. Noord-Holland is de eerste provincie die in Nederland die een convenant over de waterketen heeft opgesteld.

De provinciale samenwerking komt voort uit het Nationaal Bestuursakkoord Waterketen, waarin landelijke afspraken zijn gemaakt om rioleringsbeheer, drinkwatervoorziening en de zuivering van afvalwater duurzamer te maken en de lastenstijging voor de burger te beperken. De samenwerking houdt onder andere in dat gemeenten, drinkwaterbedrijven en waterschappen deelnemen aan sectorbrede benchmarkonderzoeken om organisaties te vergelijken en om van elkaar te leren. Begin 2008 wordt er een plan van aanpak opgesteld, waarin alle afspraken uit het Noord-Hollandse convenant zijn vertaald in concrete acties per Noord-Hollandse waterketen-partner. De waterketen begint vanaf de productie en levering van drinkwater en eindigt bij de inzameling en zuivering van afvalwater.

De huidige zorgtaken van alle betrokken partijen blijven ongewijzigd: de drinkwaterbedrijven blijven verantwoordelijk voor de productie en levering van drinkwater, gemeenten voor de inzameling en transport van afvalwater en de waterschappen voor het zuiveren van afvalwater. Gedeputeerde Kruisinga van de provincie Noord-Holland: Uit een eerste analyse blijkt dat de meeste winst kan worden gemaakt in de afvalwaterketen. Door intensievere samenwerking tussen de partijen onderling, zoals tussen de waterschappen en de Noord-Hollandse gemeenten, willen wij een efficiënte waterketen bereiken. Hierbij staan de volksgezondheid en bescherming van het milieu centraal. Door deze samenwerking kunnen wij de kosten in de hand houden, zodat de mensen thuis niet méér hoeven te betalen dan nodig is.

De ondertekenaars van het convenant Samenwerken waterketen Noord-Holland zijn de provincie Noord-Holland, de Vereniging van Noord-Hollandse Gemeenten, Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Hoogheemraadschap van Rijnland, PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, Waternet en Vitens.