Gemeente Elburg


Aanschaf hartdefibrillatoren

Het college van burgemeester en wethouders van Elburg heeft besloten een bijdrage te leveren aan de aanschaf van maximaal 13 hartdefibrillatoren (AED) en de bijbehorende (start)opleidingskosten.

De aanschaf van de AED's en de basisopleiding gebeurt in samenwerking met de gemeente Oldebroek.

Wat is een AED

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Een AED is een apparaat waarmee men een elektrische schok aan het hart kan toedienen, indien er sprake is van een levensbedreigende hartritmestoornis. Het hart kan na de stroomstoot zelf weer proberen een hartritme te krijgen. Nog voordat de ambulance ter plaatse is kan men al beginnen met defibrilleren. Snelle reanimatie (beademen en hartmassage) en het gebruik van een AED vergroot de overlevingskansen aanzienlijk.

Hoe sneller de reanimatie (beademen en hartmassage) en defibrillatie bij een slachtoffer wordt toegepast, hoe groter diens overlevingskansen. Landelijk staat dit onderwerp volop in de belangstelling. Bij de Hartstichting loopt momenteel een landelijke campagne. Iedereen in Nederland mag de AED bedienen en een AED inzetten wanneer dit nodig is. De wet is zodanig aangepast dat iedereen na een korte training de AED mag hanteren.

Spreidingsplan

Op een aantal plaatsen in Elburg is al een AED geplaatst. Voordat we tot eventuele plaatsing overgaan zullen we in de gemeente eerst proberen te inventariseren waar deze apparaten al zijn geplaatst. Voorgesteld wordt om een voorzichtige start te maken met de aanschaf van AED's en deze te maximeren tot 13 stuks. Alleen voor nieuwe AED's wordt een gemeentelijke bijdrage verstrekt. Voor de spreiding wordt een onderverdeling gemaakt in drie categorieën:


· Dorps- en gemeenschapshuizen.


· Grote sportverenigingen.


· Centra waar regelmatig veel publiek komt.

Bij de verdeling wordt rekening gehouden met een evenredige spreiding over alle woonkernen in de gemeente.

Verantwoordelijkheid

Het gaat hier om een gezondheidsaspect waarbij een maatschappelijke rol is weggelegd voor de locale overheid (veiligheid en gezondheid). Het is echter niet alleen een verantwoordelijkheid voor de gemeente. Ook zal een bijdrage van de dorps- en gemeenschapshuizen, de deelnemende sportverenigingen en de "middenstand" worden gevraagd. De gemeente neemt deel als de andere partijen ook hun aandeel leveren.

Het college heeft besloten de helft van de aanschafkosten voor nieuwe AED's en de startopleidingen te betalen.

Hierbij stelt de gemeente de voorwaarde dat de andere partijen, zoals dorps- en gemeenschapshuizen, de sportverenigingen en de middenstandsorganisaties, verantwoordelijk zijn voor het resterende deel van de aanschafkosten, het beheer en onderhoud van de apparaten en de noodzakelijke herhalingscursussen.

Stichting zwembad complex Elburg

In het verleden is deze stichting opgericht door de burgerij in Elburg met het doel een zwembad te realiseren in Elburg. Nu het zwembad niet is gerealiseerd, mag op grond van de statuten bij een ontbinding van de stichting het laatste bestuur het voordelig saldo overdragen aan één of meer instellingen, welke het lichamelijk welzijn van de bewoners van de gemeente Elburg bevorderen.

Het bestuur heeft besloten dat het aanschaffen van AED's aan deze voorwaarde voldoet en stelt voor de aanschafkosten een aanzienlijk bedrag beschikbaar.

Een bijkomende gedachte hierbij is dat de oud-voorzitter, dhr. H. van der Veen, is overleden ten gevolge van een hartstilstand. Door te investeren in de aanschaf van AED's kunnen hierdoor hopelijk mensenlevens worden gered.

Oproep

Over de vervolgstappen zal de gemeente binnenkort contact opnemen met bovengenoemde verenigingen, instanties en organisaties.

De gemeente wil graag een overzicht hebben van alle locaties waar zich al een AED bevindt.

Wij roepen bezitters van een AED op ons voor 15 december 2007 te informeren over locaties waar al een AED is geplaatst.

Hierover kunt u contact opnemen met dhr. N.H. Kaman, beleidsmedewerker Sport en Welzijn van de gemeente Elburg (telefoon 0525-688759).