Gemeente Elburg

Buitengebied van Doornspijk

Cursusdag 1: Het Buitengebied van Doornspijk

Tijdens mijn eerste les werd ik verwacht bij SGP-raadslid Eibert Bultman. Eibert is agrariër in hart en nieren vandaar dat we eerst de stallen bij hem langs zijn geweest. Behalve koeien zijn daar ook eenden en geiten te vinden. Voor zijn eenden hanteert Eibert zelfs een eigen merknaam: "De Veluwse maiseend". Deze worden ook voor een deel door hem zelf vermarkt. Het betreft hier overigens geen bijzonder ras. Het is een "gewone" pekingeend maar het rantsoen van deze eenden bestaat voor een groot deel uit Veluwse mais. Het levert een bijzonder smaakvolle eend op. De eend mag zich dan ook verheugen in een groeiende belangstelling van de betere horecabedrijven rond de Veluwe. Verder worden er op het bedrijf een fors aantal melkgeiten gehouden. Een bedrijfstak die steeds sterker opkomt en ook hiermee was Eibert één van de voorlopers.

Vervolgens hebben we de auto gepakt en zijn eens wat rond gereden in het agrarisch gebied ten noorden van de Zuiderzeestraatweg. Eibert kent natuurlijk iedere boer in dat gebied. Hetgeen boeiende verhalen oplevert. We kwamen de gebr. Vinke (de moddervinken in de volksmond) nog tegen. Ik dacht dat ze al lang geen vee meer hadden toch reden ze er rond met een veewagen.

We kwamen natuurlijk ook langs het ecolint. Een bestuurlijk zware kwestie vooral voor de provincie. Als je er echter eens rondkijkt denk je: "waar gaat dit over? Is dit nu zo'n zware kwestie?" Toegegeven het is geen fraaie situatie. Het geeft een rommelige aanblik en verstoort het beeld van de rietkraag. Jammer dat het ooit zo ontstaan is. Nu gaat het de gemeenschap echter wel erg veel geld kosten om dit te beëindigen cq. verplaatsen. Goed om in ieder geval eens gezien te hebben.

Daarna kwamen we bij het St. Ludgeruskerkje of wat er nog van over is. Je wordt er toch wel even stil van als je bedenkt dat op die plek mensen al meer dan duizend jaar ter kerke zijn gegaan. Veel voorouders daar het geloof hebben meegekregen en daarmee een basis hebben gelegd voor het geloof van hun nageslacht zoals dat nu nog vaak wordt beleden in onze mooie gemeente.

Verder heb ik genoten van het mooie open landschap. Een landschap wat alleen nog maar fraaier wordt door de activiteiten van de agrariërs maar ook van de stichting SLE. De Stichting Landschapselementen Elburg die zoveel inspanning verricht om het landschap verder te verfraaien. Ook het particulier initiatief van Van Twillert valt op. Behalve het bouwen van een enorme stal doet ook deze ondernemer veel om het landschap te verfraaien ook al vanwege de prachtige Blonde d'Aquitaine die zijn weiden bevolken.

Al met al een interessante middag voor een liefhebber van het platteland. Het buitengebied van Doornspijk is bijzonder fraai heb ik opnieuw mogen vaststellen. Laten we dat vooral zo proberen te houden.