Dijksma trekt 70 miljoen uit voor passend onderwijs

vrijdag 07 december 2007

Staatssecretaris Dijksma trekt 70 miljoen euro uit voor de invoering van passend onderwijs. Het kind centraal, het stelsel eenvoudiger, het onderwijs resultaatgerichter.

Passend onderwijs is bestemd voor leerlingen die wegens een stoornis of handicap niet kunnen deelnemen aan het regulier onderwijs. Zij volgen aangepast onderwijs op een reguliere school, of zitten op het speciaal onderwijs. Momenteel staan veel zorgleerlingen op een wachtlijst of zitten zelfs thuis. Daarnaast heeft de Inspectie geconstateerd dat de helft van het aantal scholen in het speciaal onderwijs zwak of zeer zwak presteert.

De kwaliteit moet dus omhoog en het moet voor ouders eenvoudiger worden de juiste aanpak voor hun kind te krijgen. Daarom worden de komende jaren regionale netwerken opgezet waarin scholen, regionale expertisecentra (RECs) en jeugdzorg een rol spelen. Ouders van zorgleerlingen kunnen zich dan melden bij één loket. Het regionale netwerk bekijkt wat een kind aankan, welke aanpak daarvoor nodig is en zorgt dat het kind passend onderwijs krijgt. Door een aantal van dit soort proefprojecten op te zetten, zal duidelijk worden wat in de praktijk wel en niet werkt. De resultaten hiervan vormen de basis voor een nieuwe wet, die in 2011 in werking moet treden.

Klik hier voor de brief over passend onderwijs aan de Tweede Kamer.