SGP


04 - 12 - 07 | Tweede Kamer: Wet burgemeestersreferendum moet worden ingetrokken

Kamer: trek wet burgemeestersreferenda in

De wet op het burgemeestersreferendum moet worden ingetrokken. Dat is de mening van de Tweede Kamer. Een motie van SGP-kamerlid Van der Staaij waarin dit wordt bepleit, is vandaag met grote meerderheid aanvaard. Daarmee is het door D66 in het paarse regeerakkoord afgedwongen âkroonjuweelâ van tafel.

Nu, met dank aan de Eerste Kamer, de gekozen burgemeester van de baan is, is het opstapje in die richting verder ook niet meer nodig, aldus de SGP. De ervaringen met de burgemeestersreferenda zijn slecht. Van der Staaij vindt de intrekking van de wet over het burgemeestersreferendum een logische vervolgstap, zeker nu minister Ter Horst heeft besloten geen Rijksgeld meer beschikbaar te stellen voor burgemeestersreferenda.

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,
constaterende dat het burgemeestersreferendum bedoeld was als opstap naar de gekozen burgemeester;
overwegende dat nu de plannen voor een gekozen burgemeester zijn ingetrokken, ook het bestaansrecht van het burgemeestersreferendum is weggevallen;
voorts overwegende dat de gehouden burgemeestersreferenda niet als succesvol kunnen worden beschouwd, mede doordat het ambt van burgemeester op gespannen voet staat met politiek-inhoudelijke profilering;
verzoekt de regering, spoedig met een voorstel te komen om de wettelijke regeling over burgemeestersreferenda in te trekken, en gaat over tot de orde van de dag.

Van der Staaij

Tweede Kamer: Wet burgemeestersreferendum moet worden ingetrokken