SGP


30 - 11 - 07 | SGP positief over verlenging missie Afghanistan

Persbericht
30 november 2007

De beslissing om de militaire missie in Afghanistan te verlengen ligt in de lijn der verwachting. De SGP is het in principe met dit besluit eens.

Sturen van militairen is een moeilijke beslissing, maar niet sturen ook. Er wordt in Afghanistan vooruitgang geboekt, hoe moeizaam ook. De noodzakelijke opbouw van het land én de strijd tegen het internationaal terrorisme moeten doorgaan. Nù weggaan uit Afghanistan zou de weg openen voor een terugkeer van de Taliban. In dat perspectief is een aanwezigheid van twee jaar simpelweg te kort.

De SGP stelt wel enkele harde randvoorwaarden. Het debat zal moeten aantonen of aan die voorwaarden is voldaan.


1. Er moeten stevige garanties zijn dat de verlenging niet wordt gefrustreerd door een tekort aan middelen en mensen. Onze militairen moeten optimaal ondersteund en uitgerust kunnen worden.
2. In de tweede plaats moet er een helder toekomstperspectief zijn op de overdracht van zoveel mogelijk verantwoordelijkheden en taken naar de Afghanen zelf. Nederland moet zichzelf overbodig maken in Afghanistan.

Het kabinet besloot tot een verlenging van twee jaar. Dit mag geen rigide termijn zijn. Inhoudelijke redenen in Afghanistan dienen het juiste moment van vertrek te bepalen, niet onze binnenlandse partijpolitiek.

SGP positief over verlenging missie Afghanistan