Eenmalige bekertjes minder belastend voor het milieu dan porselein

07/12/2007 09:50



Adrichem Reclame-Advies



Eénmalige koffie bekertjes minder belastend voor het milieu dan porselein !

Baarn, 5 december 2007
Eénmalige (automaten)bekers, met name plastic en kartonnen koffiebekertjes, zijn in het algemeen minder belastend voor het milieu dan porseleinen kopjes of aardewerk mokken. Dat is de uitkomst van een recente TNO-studie !

Uit deze TNO-studie is duidelijk geworden hoe voorzichtig je met perceptie moet omgaan : velen denken dat je beter een méérmalig kopje of mok kunt gebruiken als je op je werk koffie drinkt. Deze Studie maakt aan die opvatting een einde ! Afwassen blijkt uiteindelijk een groter negatief effect op het milieu te hebben dan de productie van éénmalige bekertjes. Zeker als ook nog recycling en herverwerking worden meegenomen.

Gebruik je kop, kies een beker
Ieder zijn eigen mok? Of koffie uit een éénmalig koffiebekertje? Het milieu leeft meer dan ooit. Daarom gaf de Stichting Disposables Benelux (SDB) aan TNO de opdracht de milieu effecten van verschillende 'drinksystemen' opnieuw te onderzoeken. De eindconclusie van dit onderzoek luidt: (quote)"De resultaten van de gemaakte vergelijkingen wijzen duidelijk in de richting dat de éénmalige (koffie) drinksystemen de minst milieubelastende zijn." Met de campagne 'Gebruik je kop, kies een beker' zal SDB deze geruststellende conclusie de komende tijd onder de aandacht brengen van ondermeer op het werk koffie drinkend Nederland.

De studie
TNO neemt in haar studie alle denkbare aspecten mee die effect op het milieu hebben, zoals de productie, de reiniging, het transport, de afvalverwerking en recycling en het daarbij behorende transport, de behandeling van het afvalwater etc. Grafieken maken in één oogopslag duidelijk dat mokken en porseleinen kopjes in vrijwel alle milieucategorieën aanzienlijk slechter scoren. TNO onderzocht via een gevoeligheidsanalyse ook diverse variaties en gebruiksalternatieven. Minder vaak afwassen heeft bijvoorbeeld een duidelijk positief effect, hoewel dit uit hygiëne overwegingen natuurlijk niet zonder (gezondheids) risico is. Dat kun je dus beter vermijden! Betere recycling- en vernieuwde afvalverwerkings- methodieken pleiten echter weer voor éénmalige koffiebekertjes.Vandaar TNO's eindconclusie!

De boodschap
In de werkomgeving kan dus met een gerust (milieu)hart gekozen worden voor het gemak en vooral de hygiëne van éénmalige plastic of kartonnen bekertjes !!

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.bekerrecycling.nl