AutoRai

Frisse wind door MPV-gamma van Opel

(12/7/2007)
Opels MPV-gamma op de autoshow van Bologna, Italië (7-16 december 2007) telt in totaal niet minder dan zeventien zitplaatsen en 4.280 liter laadruimte. Het gaat hier om de gecombineerde kenmerken van Opels drie 'kameleons'. De autofabrikant uit Rüsselsheim, Duitsland, vestigt de aandacht op zijn MPVâs, die een flexibel gebruik van het interieur als belangrijkste voordeel hebben. Opel boekt commercieel succes met de vernieuwende ideeën van deze modellen.

De grote blikvanger in Bologna is de nieuwe Zafira, die zijn wereldpremière maakt. Als maatstaf voor flexibele zevenzitters in de klasse van compacte MPVâs pakt de nieuwe Zafira uit met frisse designaccenten en drie nieuwe motoren, die minder brandstof verbruiken. In februari 2008 bereikt de Zafira de mijlpaal van twee miljoen verkochte exemplaren â het model is sinds 1999 in productie.

Een andere belangrijke gebeurtenis op het terrein van de MPVâs is de (Italiaanse) première van de gloednieuwe Agila. Deze flexibele vijfzitter, met een laadvolume van maximaal 1.050 liter en een lengte van slechts 3,74 meter, versterkt de positie van Opel in het segment van de mini-MPVâs.

Het trio MPVâs wordt gecompleteerd door de ruime Meriva, die sinds zijn introductie in 2003 de bestverkochte kleine MPV in Europa is. Van januari tot en met november 2007 vonden 120.000 exemplaren van de Meriva en 160.000 van de succesvolle Zafira een klant. Met de lancering van de nieuwe Agila in de lente van 2008 zal Opel nog beter in staat zijn om de komende jaren zijn koppositie op de markt te verdedigen.

Alain Visser, Chief Marketing Officer GM Europe, noemt het trio MPVâs de ideale ambassadeurs voor het merk: "Opel staat voor een maximum aan flexibiliteit in betaalbare autoâs. Wij maken deze intelligente voertuigconcepten beschikbaar in al onze modelsegmenten. De nieuwe Agila bouwt voort op de buitengewone flexibiliteit van de Zafira en de Meriva, die door hun briljante kwaliteiten het merkprofiel van Opel mede hebben vormgegeven."

Optimale benutting van de ruimte is het principe van Opel Opels successtrategie voor zijn MPVâs berust op het bieden van maximale ruimte en functionaliteit binnen de kleinst mogelijke buitenafmetingen en het aanpassen van dit concept aan de diverse lengteklassen. Het gepatenteerde Flex7-stoelsysteem van de 4,47 meter lange Zafira wordt als maatstaf beschouwd voor technologische oplossingen voor een maximale flexibiliteit van het interieur. De meest gekochte zevenzitter in Europa kan eenvoudig worden omgebouwd tot een tweezitter met een laadvolume van maar liefst 1.820 liter, zónder de stoelen uit de auto te verwijderen.

Met het FlexSpace-concept introduceert de Meriva een variant van deze succesvolle innovatie in het segment van de kleine MPVâs. Deze 4,05 meter lange âkameleonâ kan op alle denkbare manieren worden ingericht â met vijf, vier, drie of twee zitplaatsen, en zelfs als eenzitter met een 2,40 meter lange laadvloer en een laadruimte van 1.410 liter.

Ook de nieuwe, 3,74 meter lange Agila biedt die flexibiliteit en briljante eenvoud. Door de asymmetrisch deelbare rugleuning van de achterbank neer te klappen, ontstaat een vlakke laadvloer en groeit het bagagevolume van 225 tot 1.050 liter â een capaciteit die geen enkele concurrent van de Agila kan evenaren.

Een andere succesfactor van Opels MPVâs, naast het efficiënte gebruik van de ruimte, is de hoge zitpositie, die een goed uitzicht biedt en het in- en uitstappen vergemakkelijkt. Momenteel nemen voertuigen uit deze klasse 13 % van de registraties van nieuwe personenautoâs in Europa voor hun rekening. Frank Leopold, Manager Innovation, Advanced Package & Concept Cars van Adam Opel GmbH, voorspelt een mooie toekomst voor de MPVâs: "Vroeger werden auto's alleen langer en breder gemaakt voor meer binnenruimte. Flexibiliteit is geïntegreerd in het ontwerp van Opels MPVâs en biedt een alternatief. Aangezien het groter maken van auto's niet bijzonder milieuvriendelijk is, zal de trend van efficiënte innovatie bij Opel verder doorzetten."

Intelligent ruimtelijk concept verlaagt verbruik per inzittende Het intelligente ontwerpconcept dat flexibiliteit en nuttige ruimte combineert met compacte afmetingen en een lager gewicht, maken de MPVâs van Opel milieuvriendelijk en zuinig. Dat bewijst ook de nieuwe mini-MPV: de Agila 1.0 bijvoorbeeld verbruikt slechts 5,0 liter brandstof per 100 kilometer. Met een overeenkomstige CO2-emissie van 120 g/km stoot de Agila slechts 24 g CO per kilometer per inzittende uit als alle zitplaatsen bezet zijn. De emissiewaarde van de Zafira 1.6 CNG (Compressed Natural Gas) is nóg indrukwekkender: zijn verbruik van vijf kilogram H-gas per 100 km resulteert in een uitstoot van slechts 138 g CO2/km. Met zes passagiers en de bestuurder stoot de Zafira 1.6 CNG â als Opel ecoFLEX-model verkrijgbaar vanaf de lente van 2008 â slechts 20 g CO2/km per inzittende uit.

De toevoeging van de nieuwe 1,6-liter benzinemotor (85 kW/115 pk) en twee 1.7 CDTi common-rail turbodiesels (81 kW/110 pk en 92 kW/125 pk) breidt het motorenaanbod voor de Zafira uit met krachtbronnen die een hoger vermogen ontwikkelen maar minder brandstof verbruiken. Behalve de CNG-versie zijn er in totaal vier benzine- en vier dieselmotoren, met cilinderinhouden van 1,6 tot 2,2 liter en vermogens van 85 tot 177 kW (115 tot 240 pk).

Ook de Meriva biedt keus uit een ruim motorengamma, met drie benzineversies en twee ECOTEC common-rail turbodiesels. Hun cilinderinhoud bedraagt 1,3 tot 1,8 liter, bij vermogens van 55 tot 92 kW (75 tot 125 pk). De variant die de meeste aandacht trekt, is echter de OPC-versie van de Zafira, die uitgerust is met een turbomotor. De klanten kunnen rekenen op een combinatie van maximale flexibiliteit en topprestaties. De Zafira OPC is immers niet alleen voorzien van Flex7, maar kan ook een topsnelheid van 231 km/u bereiken.

Specifieke technologische kenmerken
De Zafira is niet alleen een pionier in interieurflexibiliteit, maar ook in technologie. Het optionele IDSPlus-onderstel (Interactive Driving System) met elektronische Continuous Damping Control (CDC) is uniek in dit segment en Trailer Stability Assist (TSA) verhoogt de veiligheid voor de bestuurder als hij met een aanhangwagen rijdt. De AFL (Adaptive Forward Lighting) bi-xenonkoplampen met dynamische bochtverlichting zorgen voor een veel betere verlichting van de weg, en het panoramadak biedt voordelen voor de inzittenden: het geeft hen een aangenaam ruimtelijk gevoel en helpt het interieur netjes te houden dankzij de dakconsole met opbergruimte over de volledige lengte van de cabine.

"Ons gamma MPVâs, met maximale flexibiliteit, geavanceerde techniek voor betaalbare prijzen en innovatieve vondsten, wordt perfect afgerond door de nieuwe Agila. Dit nieuwe model zal onze leiderspositie in het segment verder versterken", besluit Alain Visser.