Stichting Natuur en Milieu

Nederland in achterhoede van Europa

7 december 2007 - Tweederde van de Europese landen presteert beter op klimaatgebied dan Nederland. Dat blijkt uit de Climate Change Performance Index (CCPI) die vannacht in Bali is gepresenteerd door de Duitse milieuorganisatie Germanwatch. De CO2-uitstoot in Nederland blijft maar stijgen, terwijl een daling moet worden ingezet. De ranglijst toont aan dat Nederland nog te weinig maatregelen heeft ingevoerd om de trend om te buigen. Nederland blijft nog te veel in plannen steken.

De ranglijst van Germanwatch vergelijkt de CO2-uitstoot van de 56 landen die de meeste uitstoot produceren. De trend (wordt het beter of slechter?) weegt hierbij het zwaarst en juist op dit punt scoort Nederland slecht.

Daarnaast wordt per land gekeken naar de werkelijke CO2-uitstoot per inwoner en de beleidsvoor-nemens om de uitstoot te verminderen. In de EU staat Nederland op de achttiende plaats, wereldwijd zijn we naar de 30ste plaats gezakt. Vergelijkbare landen als Duitsland, België en Denemarken doen het stukken beter.

Nederland moet nu de zevenmijlslaarzen aantrekken om het tij te keren, zegt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Stichting Natuur en Milieu. Windmolenparken in plaats van kolencentrales en een klimaatwet die voorschrijft hoeveel CO2-uitstoot Nederland per jaar moet verminderen.

Het kabinetsplan Schoon en Zuinig wordt uitgewerkt in deelakkoorden per sector (zoals verkeer en industrie) die binnenkort worden afgesloten. Het is nu zaak om hierin harde afrekenbare doelen op te nemen en een stok achter de deur als we de doelen niet halen. Dat is de enige manier om de volgende keer niet weer zo slecht te scoren. Met alleen spaarlampen komen we er niet.

Het onderzoeksrapport van het CCPI is hier te downloaden

Volg hier de klimaattop in Bali

Publicatiedatum: 07-12-2007