Gemeente Barneveld


Eenduidig en uniform reclamebeleid

De notitie gaat met name in op het plaatsen van reclame uitingen op particuliere gronden. Als hoofdregel houdt de gemeente Barneveld aan dat zij geen toestemming geeft aan derden voor het plaatsen van reclame-uitingen op openbare gronden of andere gronden die in eigendom zijn van de gemeente.

Enkele hoofdlijnen van het reclamebeleid:

* In gebieden zonder beeldkwaliteitsplannen hoeft voor vast reclameborden bij winkels of bedrijfspanden in het centrumgebied onder bepaalde voorwaarden geen bouwvergunning te worden aangevraagd.

* Het voorgaande geldt ook voor reclameborden aan de gevel van bedrijfsgebouwen buiten het centrumgebied met een maximale oppervalkte van 2 m2 en voor losse borden bij deze bedrijfspanden met en maximale oppervlakte van 1 m2.

* In de praktijk blijkt een grote behoefte te zijn aan het plaatsen van reclameborden die niet of niet direct bij de bedrijfslocatie zijn geplaatst. Dergelijke borden mogen worden geplaatst indien aan de volgende voorwaarden is voldaan:

+ het reclamebord moet buiten de bebouwde kom worden geplaatst
+ de gemeente staat maximaal één bord per bedrijf toe
+ de maximale oppervlakte van het bord is 1 m2
+ indien het bord is geplaatst op een constructie, is de maximale hoogte 1,5 m.

+ de reclame uiting dient een directe en rechtstreeks verwijzing naar een nagebijgelegen bedrijf (300-500 meter) te bevatten

+ de onderlinge afstand tussen de borden is minimaal 25 meter
+ reclameborden mogen niet geplaatst worden bij kruispunten
+ reclame borden zijn niet toegestaan langs wegen waar lichtbakreclame mogelijk is.

+ indien het een verlicht bord betreft, dan is altijd een vergunning nodig.

Als reclame-uitingen niet voldoen aan de regels gesteld in de notitie reclamebeleid en/of de daaraan verbonden voorwaarden, dan zal de gemeente de eigenaren sommeren de reclameuitingen te verwijderen. De notitie reclamebeleid 2007 is te raadplegen op de website www.barneveld.nl.
Mutatiedatum 07/12/2007