Gemeente Gilze en Rijen

Brabant Water gaat afvalstoffenheffing voor gemeente incasseren

Brabant Water NV incasseert met ingang van 2008 voortaan uw jaarlijkse voorschotten voor de afvalstoffenheffing. Dat heeft de gemeenteraad in november jl besloten. Dit betekent dat u in januari de definitieve afrekening over 2007 van het aantal containerledigingen nog van de gemeente in de bus krijgt en dat Brabant Water u de kennisgeving voor 2008 toestuurt. Het betekent ook dat u de maandelijkse voorschotten in 2008 aan Brabant Water gaat betalen, dus niet meer rechtstreeks aan de gemeente. Meeliften met de nota van Brabant Water heeft verschillende voordelen. Zo is het systeem van Brabant Water flexibeler en daardoor klantvriendelijker. Vertrekt een inwoner bijvoorbeeld uit de gemeente, dan kan Brabant Water tussentijds - binnen twee weken na melding - afrekenen. Met het betalingssysteem dat de gemeente hanteert, is dit niet mogelijk. Ook is Brabant Water bij verhuizingen actueler. Want krijgt u de sleutel van een nieuwe woning, dan meldt u dat toch vrijwel meteen bij water- en elektriciteitsmaatschappij. Eerder nog dan bij de gemeente. Brabant Water neemt die melding nu direct mee voor de afvalstoffenheffing.

Veranderingen voor u
De overheveling van de incasso naar Brabant Water brengt ook voor u wat praktische veranderingen met zich mee. Zo is Brabant Water gewend om haar heffing in september af te rekenen. De gemeente doet dat in januari. Dit heeft voor 2008 tot gevolg dat de afrekening van de afvalstoffenheffing (krijgt u een bedrag terug of moet u bijbetalen?) al in september komt en dus over een periode van acht maanden (januari tot en met augustus) zal lopen. Dit geldt alleen voor deze eerste keer. Daarna zullen de periodes steeds over een heel jaar lopen. De overstap naar Brabant Water betekent overigens ook dat we bij de bepaling van uw voorschot 2008 toch nog één keer uitgaan van een gemiddeld aantal ledigingen van zestienmaal de grijze container en tienmaal de groene. We hadden u beloofd dit bedrag, afhankelijk van uw aantal ledigingen in 2007, bij te stellen. Maar dit is - een technische kwestie - door de overheveling niet mogelijk. Voor de volgende periode - september 2008/september 2009 - kunnen we dit bedrag wel aan uw persoonlijk aanbiedgedrag aanpassen.

Waarom Brabant Water?
Waarom wij specifiek voor Brabant Water gekozen hebben? Al onze belastingplichtigen vallen onder het werkgebied van deze NV. Terwijl dat bij de energiemaatschappijen (Essent en dergelijke) niet meer het geval is, sinds de energiemarkt is vrijgegeven. Dus zouden we met een energiemaatschappij in zee willen gaan, dan zouden we met meerdere contracten te maken krijgen. Bovendien heeft Brabant Water al veel ervaring heeft met de incasso voor gemeenten. De watermaatschappij werkt nu al met zeventien gemeenten op deze manier. Volgend jaar zullen dat er negentien zijn. Aanvullende informatie
Achter de schermen werken wij er hard aan om de overheveling van de incasso naar Brabant Water goed te regelen. Het eerste wat u er als burger van merkt is dat u in januari de 'Kennisgeving Afvalstoffenheffing 2008' van Brabant Water in de bus krijgt. Voor bezwaren tegen de heffing - dat staat straks ook in de brief - kunt u als vanouds bij de gemeente terecht.

Wilt u op dit moment al meer informatie? Email dan naar fa.de.kort@gilzerijen.nl of bel naar het gemeentehuis, telefoonnummer 0161-290200 en vraag naar Frank de Kort, Afdeling Financiën.

Data op een rijtje

Januari 2008

Afrekening afvalstoffenheffing over 2007.
Deze krijgt u toegestuurd door de gemeente.
Januari 2008

Kennisgeving Afvalstoffenheffing 2008 met bepaling voorschot. Deze krijgt u toegestuurd door Brabant Water.
Februari 2008

Belastingaanslag overige gemeentelijke heffingen 2008 (OZB/rioolrecht/hondenbelasting). Deze krijgt u toegestuurd door de gemeente
September 2008

Afrekening afvalstoffenheffing over januari - september 2008. Deze krijgt u toegestuurd door Brabant Water.
Januari 2009

Kennisgeving Afvalstoffenheffing 2009 met bepaling voorschot. Deze krijgt u toegestuurd door Brabant Water.
Februari 2009

Belastingaanslag overige gemeentelijke heffingen 2009 (OZB/rioolrecht/hondenbelasting). Deze krijgt u toegestuurd door de gemeente.
September 2009

Afrekening afvalstoffenheffing over september 2008 - september 2009. Deze krijgt u toegestuurd door Brabant Water.