Nieuw jaar belangrijkste reden om te stoppen voor Nederlandse rokers

07/12/2007 10:30



GlaxoSmithKline BV



Utrecht, 7 december 2007 - De belangrijkste reden voor Nederlandse rokers om te stoppen met roken zijn de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Opvallend is dat in bijna alle andere Europese landen niet het nieuwe jaar, maar familie en vrienden en de prijs van sigaretten de belangrijkste redenen zijn om te stoppen met roken. Deze resultaten blijken uit onderzoek1 naar het rookgedrag in verschillende Europese landen, in opdracht van NiQuitin. Wat het motief ook is, stoppen met roken is niet eenvoudig. Van de Nederlandse rokers is 50% al binnen een week weer aan het roken en heeft bijna 80% in het verleden al één of meerdere stoppogingen ondergaan.

Vooral de Nederlandse rokers vertrouwen erop dat zij alleen op wilskracht kunnen stoppen, dit in tegenstelling tot andere Europeanen. De Nederlandse rokers stoppen veelal op de meest moeilijke manier, 'cold turkey', zonder gebruik van een stoppen met roken hulpmiddel. Toch vallen velen weer terug in hun oude rookgedrag. De lichamelijke verslaving aan nicotine kan de wilskracht van de roker saboteren het stoppen met roken vol te houden. Hulpmiddelen bij het stoppen met roken zoals nicotinevervangers helpen de lichamelijke verslaving aan nicotine af te bouwen. Hierdoor is de kans op een succesvolle stoppoging groter.

Extra steun met het 'Stoppen met roken dagboekje'
Om de roker wat extra steun te bieden in het realiseren van zijn goede voornemen voor het nieuwe jaar is er een gratis 'Stoppen met roken dagboekje' te verkrijgen. Het dagboekje is te bestellen via www.niquitin.nl of kan opgehaald worden bij de meeste drogisterijen. Het dagboekje geeft allerlei tips en aanbevelingen die helpen bij het stoppen met roken. De roker noteert op welke dag hij of zij wil stoppen en kan vervolgens elke rookvrije dag afvinken. Het opschrijven van ervaringen stimuleert het stoppen met roken vol te houden. Tijdens een moeilijk moment kan zo nog eens teruggelezen worden hoe voorgaande lastige momenten overwonnen zijn.

Enkele tips uit het 'Stoppen met roken dagboekje' zijn:

- Stel je stoppen met roken dag niet vast op een dag die extra moeilijk kan zijn.
- Maak je huis schoon en gooi asbakken, lucifers en aanstekers weg.
- Drink veel water, water versnelt de afvoer van nicotine uit het lichaam.
- Verander situaties waarin je gewend bent een sigaret te roken.
- Blijf bezig, plan je activiteiten zo dat je geen tijd hebt om stil te zitten.

Stoppen met een hulpmiddel
Er bestaan verschillende therapeutische nicotineproducten die helpen de lichamelijke verslaving af te bouwen. Gedurende de kuur neemt de hoeveelheid toegediende therapeutische nicotine stap voor stap af waardoor de lichamelijke verslaving geleidelijk aan wordt afgebouwd. Nicotinevervangers zoals NiQuitin Clear Pleisters en NiQuitin Mint Zuigtabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogisterij of apotheek. Meer informatie over stoppen met roken en nicotinevervangers is te vinden op: www.niquitin.nl en www.allesoverstoppenmetroken.nl

NiQuitin bevat nicotine. Lees voor gebruik de bijsluiter. Niet te gebruiken bij hartklachten.





http://www.niquitin.nl