LEI

Nieuw Pesticidenreductieplan voor Bananen RSS

7 dec 2007
Onderdeel: Plant Research International

Bananen zijn de populairste vruchten ter wereld maar bananenproducenten in de tropen moeten steeds intensiever gebruik maken van bestrijdingsmiddelen om de ziekten en plagen de baas te blijven die steeds resistenter worden tegen de conventionele middelen. Het is ironisch dat in een wereld die zich steeds meer bewust wordt van de bedreigingen van gezondheid en milieu de beschikbare milieuvriendelijke alternatieven voor de bestrijding van ziekten en plagen niet worden ingezet.

Er is nu een nieuw initiatief â het Pesticidenreductieplan voor Bananen â dat zich richt op nieuwe ziektebeheersingsstrategieën en de redenen waarom producenten deze vriendelijker methoden niet gebruiken. In Costa Rica, een van de voornaamste bananenproducerende landen, werd van 20 tot 22 november 2007 een bijeenkomst van deskundigen gehouden in Guapiles, in het hart van de bananenproducerende streek van het land. Onder de deelnemers waren onderzoekers en belanghebbenden van bedrijven die zich bezig houden met de productie van en de handel in bananen.

âWe streven ernaar het bestrijdingsmiddelengebruik binnen 10 jaar mer 50% te verminderenâ stelde Gert Kema van Plant Research International. âDat is haalbaar met de inzet van reeds bestaande technologieën. Daarnaast bestaan er nog nieuwe ideeën die na verder onderzoek kunnen resulteren in een nog verdere reductie.â Onder de deelnemers ontstond brede overeenstemming over een toekomst die ligt in de teelt en consumptie van een bredere diversiteit aan bananen in plaats van het kleine scala âCavendishâ rassen dat tegenwoordig wereldwijd wordt verhandeld en de inzet van biologische methoden ter vervanging van niet-duurzame chemische middelen.

De bijeenkomst, met deelnemers uit 13 landen en de nationale bananencorporatie van Costa Rica (CORBANA) als gastheer, vond plaats in het kader van een gezamenlijk onderzoeksproject opgezet door Wageningen UR in Nederland, Bioversity International, het Agricultural Research Centre for International Development (CIRAD) in Frankrijk, de Braziliaanse Agricultural Research Corporation (EMBRAPA) en de Katholieke Universiteit van Leuven in België, met steun van het Common Fund for Commodities.

Contact
Gert Kema
gert.kema@wur.nl