Siemens

Persbericht

0712.007

Den Haag, donderdag 6 december 2007

Siemens introduceert s-werelds kleinste echografiesysteem:

diagnostische beeldvorming in zakformaat

De introductie van s werelds kleinste echografiesysteem in zakformaat door Siemens Medical Solutions betekent een nieuw tijdperk in de gezondheidszorg. De gemakkelijk in de hand te houden ACUSON P10 is iets groter dan een gangbare PDA, weegt 726 gram en past moeiteloos in de zak van een laboratoriumjas. Het apparaat is bedoeld voor aanvullende, initiële diagnostische zorg en voor triage. Het zal bijvoorbeeld ook bij cardiologie, spoedeisende hulp, IC en verloskunde worden toegepast.

In plaats van een patiënt met spoed naar de apparatuur te brengen, brengt de P10 de technologie naar de patiënt. Dit betekent dat er beslissende minuten kunnen worden gewonnen, vooral bij patiënten die acute hartproblemen hebben of bij traumapatiënten met meervoudig letsel. De flexibiliteit en de draagbaarheid betekenen een omwenteling in de wijze waarop diagnostische en spoedeisende zorg wordt geboden. Daarnaast kan het apparaat ook lichamelijk onderzoek ingrijpend veranderen en uiteindelijk tot betere resultaten voor de patiënt leiden.

Het ACUSON P10-systeem kan door artsen en ander medisch personeel worden toegepast op onder andere IC-afdelingen en in ambulances en traumahelikopters. Daarnaast kan het worden gebruikt om afwijkingen op te sporen die weliswaar klinisch significant zijn, maar waar tot voor kort uitgebreid of invasief diagnostisch onderzoek van asymptomatische patiënten nodig was. Het zeer compacte echografiesysteem is inmiddels goedgekeurd door de US Food and Drug Administration (FDA).

In noodsituaties helpt het ACUSON P10-systeem medici en paramedici om sneller en accurater diagnostische- en triagebeslissingen te nemen. Een van de applicaties om spoedeisende hulp te verlenen is FAST, Focused Assessment with Sonography for Trauma. Daarmee is uitgetreden vloeistof op te sporen, hartactiviteit en pericardiale effusie vast te stellen, evenals aneurysmas van de buikaorta, en kan bekkenonderzoek worden uitgevoerd. Naast cardiale en spoedeisende zorg kan het compacte ACUSON systeem ook worden toegepast bij andere medische specialismen. Meest voor de hand liggend is verloskunde, waar het apparaat kan worden gebruikt tijdens de weeën en bij de bevalling. Het is specifiek geschikt om de levensvatbaarheid van de foetus, de ligging van de foetus én het volume van het vruchtwater vast te stellen. Tot de andere toepassingsgebieden behoort veterinaire geneeskunde.

In een tijdperk waarin we snel toegang hebben tot informatie en de vraag naar mobiele toepassingen toeneemt is het draagbare ACUSON P10-systeem een welkome aanvulling op bestaande technologieën. Het komt tegemoet aan de behoeften van zowel artsen als patiënten en is te beschouwen het als een soort visuele stethoscoop waarmee goed onderbouwd snel beslissingen genomen kunnen worden over de te volgen behandeling van de patiënt. Daarnaast is het compacte systeem multifunctioneel en zal het precies daar worden ingezet waar het nodig is: dicht bij de patiënt. De P10 wordt verkocht via de website www.pocketultrasound.com.

Siemens Medical Solutions is wereldwijd een van de grootste aanbieders in de gezondheidszorg. De divisie geniet grote bekendheid als leverancier van medische oplossingen met kerncompetenties en innovaties op het gebied van diagnostische en therapeutische technologie en systeemintegratie. Haar acquisities in de laboratoriumdiagnostiek maken Siemens Medical Solutions tot de eerste volledig geïntegreerde diagnostiekonderneming die het totale spectrum van beeldvormende systemen en laboratoriumdiagnostiek, therapieoplossingen en medische informatietechnologie samenbrengt en aanvult met advisering en technische ondersteuning. De onderneming biedt eigen oplossingen voor de totale zorgketen van preventie en vroegtijdige herkenning tot en met diagnose, therapie en nazorg. Siemens Medical Solutions heeft wereldwijd circa 49.000 medewerkers in dienst en heeft vestigingen in meer dan 130 landen. In het boekjaar 2007 (ultimo 30 september) realiseerde Siemens Medical Solutions volgens IFRS een omzet van 9,85 miljard euro en een orderontvangst van 10,27 miljard euro.
Voor meer informatie zie: http://www.siemens.com/medical

Nadere inlichtingen voor de redactie en beeldmateriaal: Afdeling Persvoorlichting, Josje Mosies
Tel.: (070) 333 2095
e-mail: josje.mosies@siemens.com
Zie voor alle persberichten internet: www.siemens.nl/persinfo