Persberichten Eemland zuid, 11.00 uur

Utrecht, 07-12-2007

Alcoholcontrole

AMERSFOORT De politie heeft in de nacht van donderdag 6 op vrijdag 7 december een alcoholcontrole gehouden.

De controle vond in de tunnel aan De Nieuwe Poort plaats. Een dertigtal automobilisten moest een blaastest afleggen. Geen van hen had (te veel) gedronken.

Verdacht

AMERSFOORT Aan het eind van donderdagavond 6 december gingen twee politie-eenheden ter plaatse naar aanleiding van de melding van een woninginbraak heterdaad.

Rond 23.25 uur zag een getuige dat twee mannen bij een woning aan de Sagenlaan spullen vanuit een woning aan het inladen waren in een bestelbusje met een buitenlands kenteken. De getuige vermoedde een mogelijke inbraak en belde 112.

Twee politie-eenheden gingen met spoed ter plaatse en troffen inderdaad twee mannen bij de bestelbus aan. Het ging om mannen van 32 en 54 jaar oud en afkomstig uit Nordhorn (Dld). Het tweetal had een keuken in de betreffende woning geplaatst en was nu drukdoende het gereedschap in hun busje te laden.

Ondanks dat nu alles in orde bleek te zijn, waren de agenten toch blij dat de getuige de melding via 112 had doorgegeven: het had hier heel goed om een daadwerkelijke inbraak kunnen gaan.

Veel te veel op

AMERSFOORT Op donderdagavond 6 december werd een automobilist aangehouden die wel een heel stevige slok te veel op had.

Rond 22.15 uur meldde een getuige dat een man in de wijk Zielhorst vermoedelijk dronken achter het stuur was gestapt en weg was gereden. Aan de hand van het kenteken van de auto keek de politie naar hem uit. Agenten zagen de auto op de Rijksweg A1 in de richting van Baarn rijden. Zij lieten hem bij een benzinestation aan de A1 stoppen.

De automobilist, een 37-jarige man uit Hoorn, rook sterk naar alcohol en moest een blaastest afleggen. Hij saboteerde meerdere malen de blaastest en beledigde één van de agenten. Daarop werd hij aangehouden. Daar kon de verdachte zich kennelijk niet erg in vinden: hij pleegde verzet en moest met de nodige moeite worden geboeid.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies de verdachte 910 ug/l, meer dan vier keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol, voor het verzet tijdens zijn aanhouding en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Inbraak-sms, vier autokraken

WOUDENBERG Aan het begin van donderdagavond 6 december werd op een parkeerterrein een viertal autos opengebroken.

In de avond ging een 36-jarige automobilist uit Rotterdam eten bij een horecagelegenheid aan de Stationsweg West. Hij parkeerde zijn auto op het parkeerterrein en ging naar binnen. Rond 19.05 uur kreeg de Schiedammer een automatische sms van het inbraakalarm van zijn auto dat op dat moment in zijn auto werd ingebroken. Hij sprintte naar buiten naar zijn auto toe. De verdachten waren echter in geen velden of wegen meer te bekennen. Zij waren kennelijk heel erg snel te werk gegaan.

De Rotterdammer zag dat niet alleen zijn auto, maar in nog drie autos op het parkeerterrein was ingebroken. Daarbij waren onder andere enkele laptops en een tas buitgemaakt. De tas werd op de parkeerplaats teruggevonden. Agenten hebben in de omgeving naar eventuele verdachten uitgekeken, maar daarbij werd niemand aangetroffen.

Aan getuigen die iets verdachts hebben gezien op of in de omgeving van de Stationsweg West wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Eemland zuid op telefoonnummer 0900-8844.

Waarschuwing: toename zakkenrollen in binnenstad Amersfoort

AMERSFOORT De politie heeft de afgelopen weken opvallend meer aangiften van zakkenrollerij ontvangen van slachtoffers die winkelden in de binnenstad van Amersfoort. Werd in 2006 in de maand november 11 maal aangifte gedaan, in november 2007 liep dit aantal op tot 34 aangiften. Met name rondom het St. Jorisplein en op de Utrechtsestraat lijken zakkenrollers hun slag te slaan.

De politie is al gestart met extra toezicht in de binnenstad in onopvallende kleding. Daarnaast is in afstemming met de gemeente een brief met tips tegen zakkenrollers verzonden naar ondernemers in het winkelgebied. Onder andere worden hierin ondernemers verzocht om extra alert te zijn op mogelijke zakkenrollers in hun zaak en bijvoorbeeld via een omroepsysteem hierop het publiek te attenderen.

Werkwijze zakkenrollers

Zakkenrollers werken soms alleen, maar ook in tweetallen of met groepjes. Zij hebben diverse trucs om argeloze passanten te bestelen. Zo leggen zij vaak contact met winkelend publiek bijvoorbeeld door de weg te vragen of geld te wisselen en slaan dan toe in een moment van onoplettendheid. Soms zorgen ze bewust voor tumult: ze laten wat vallen, lopen tegen iemand op of veroorzaken een vlek op de kleding van het potentiële slachtoffer. Allemaal manieren om voor afleiding te zorgen. Ook zijn al diverse aangiften binnen waarbij een handtas met portemonnee even onbeheerd op een tafel of naast kledingrek was neergezet tijdens het winkelen. Een dief grijpt deze kans aan om heel makkelijk zijn of haar diefstal te plegen. Natuurlijk blijft het altijd belangrijk om geld en waardevol goed afgesloten te vervoeren tijdens het winkelen, niet (even) onbeheerd achter te laten en geen onnodige grote hoeveelheden contant geld mee te nemen.

Naast alertheid, roept de politie het winkelend publiek op om direct 112 te bellen bij verdachte situaties en te trachten een compleet signalement van verdachten mee te geven. Zijn mensen het slachtoffer geworden van zakkenrollers, is het verstandig om zo snel mogelijk aangifte te doen op het hoofdbureau van de politie Amersfoort aan de Asch van Wijckstraat 45 (nabij St. Jorisplein/Utrechtsestraat). Deze informatie kan misschien op dat moment heel goed gebruikt worden voor de politie die in onopvallende kleding op straat toezicht houdt.

Snelheidscontrole

HOOGLAND De politie heeft op donderdag 6 december van 14.00 uur tot 16.00 uur een snelheidscontrole op de Bunschoterstraat gehouden. In twee uur tijd passeerden 1424 voertuigen de radar, 29 bestuurders hielden zich niet aan de maximumsnelheid van 80 km/u. De bestuurder met de meeste haast reed 100 km/u.