Gemeente De Bilt


Bilthoven, 5 december 2007

'Dynamiek binnen groene kaders'

College gemeente De Bilt start inspraak nota Economisch Beleid 2020

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Nota Economisch Beleid 2020, getiteld 'Dynamiek binnen groene kaders', in concept vastgesteld. Rode draad in deze nota is 'selectieve groei binnen de Biltse maat', een scenario dat voortkomt uit een werkconferentie met het bedrijfsleven in het voorjaar 2007. Het college stelt voor in te zetten op doorontwikkeling van de creatieve sector. Ook wil het college de recreatieve sector en het toerisme versterken, zowel lokaal als in regionaal verband. Verder wordt voorgesteld de life science sector te versterken en mogelijkheden voor groene werklandschappen te verkennen.

Vanaf 6 december 2007 tot 17 januari 2008 ligt de concept-nota ter inzage op het gemeentehuis en kunnen alle belanghebbenden schriftelijk reageren. De nota is ook te vinden op www.debilt.nl De portefeuillehouder Economische Zaken, burgemeester A.J. Gerritsen, zal in deze periode het bedrijfsleven actief benaderen om met hen van gedachten te wisselen over de concept-nota en het daarin opgenomen werkprogramma. De planning is dat de gemeenteraad de nota vaststelt in de raadsvergadering van maart 2008. Diverse economische aspecten komen aan de orde, te weten detailhandel, recreatie en toerisme, diensten, agrarische sector, Industrie en handel en de creatieve sector.

Detailhandel
De gemeente De Bilt streeft niet naar een regionale functie op het gebied van detailhandel. Wel wordt ingezet op een verbetering van de koopkrachtbinding. Het college is zich bewust van de noodzaak om de lokale voorzieningenstructuur op het gewenste niveau te brengen. Voor sommige winkelgebieden zijn al concrete plannen voor herstructurering. Andere gebieden, zoals De Planetenbaan, worden later opgepakt. De oorzaak voor de leegstand aan het Maertensplein wordt nader onderzocht.

Recreatie en toerisme
24% van het totale oppervlak van de gemeente bestaat uit bos- en natuurgebied. Het college heeft een hoog ambitieniveau voor de ontwikkeling van deze sector. Gebiedsgebonden wil het college inzetten op een actieve promotie van de recreatiemogelijkheden samen met omliggende gemeenten. Ook zullen de mogelijkheden voor recreatieve nevenfuncties bij agrarische bedrijven worden verruimd. Verder denkt het college aan voorzieningen als een golfbaan met conferentiecentrum in Maartensdijk en de ontwikkeling van een healthcentrum Berg en Bosch.

Diensten
Het college wil ook in de toekomst blijven inzetten op de dienstensector, waarbij ingezet wordt op de sector life sciences. De Bilt ken een paar grote werkgevers, het KNMI, het RIVM en Grontmij. Het gemeentebestuur wil de bestaande contacten met hen versterken en de relatie met andere kennisinstellingen uitbouwen.

Agrarische sector
52% van het oppervlak van de gemeente is agrarisch landschap. Het college zet in op het behoud van de ruimtelijke kwaliteit door het versterken van de agrarische sector. Voor een vitaal platteland wil de gemeente ruimte geven aan ontwikkelingen zoals landbouw, nevenactiviteiten op agrarische bedrijven, functieverandering van vrijkomende agrarische bebouwing en bewoning. De inzet is 'behoud door ontwikkeling'.

Industrie en groothandel
De Bilt heeft geen regionale functie op het gebied van bedrijventerreinen. Daarom zal de acquisitie zich beperken tot het aantrekken van bedrijven op het gebied van life sciences met bijzondere aandacht voor zorggerelateerde bedrijven. Het beleid van de gemeente is er op gericht dat bedrijven met milieuhinderlijke activiteiten de woongebieden zullen verlaten en zich verplaatsen naar een voor het bedrijf passende locatie. Het bedrijventerrein Larenstein is hier primair voor bedoeld.

Creatieve sector
De gemeente heeft al een goed ontwikkelde creatieve sector. De gemeente wil verder inspelen op deze nichemarkt. de Dorpsstraat in De Bilt en het groene buitengebied bieden kansen voor deze sector. Het college ziet mogelijkheden om zich op dit segment nog sterker te profileren en De Bilt hiermee bovenlokaal op de kaart te zetten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Communicatieadviseur, Wendy Verdenius, telefoon (030) 228 94 30
Marije Dulon Barre (030) 228 95 00
Patricia Kok (030) 228 95 02
Linda van den Noort, telefoon (030) 228 95 01