Waterschap Velt en Vecht


Rampenoefening Noord en Zuid Meene

NIEUWSBERICHT- 06-12-2007

Donderdag 6 december heeft waterschap Velt en Vecht een rampenoefening uitgevoerd bij het retentie/ waterbergingsgebied Noord en Zuid Meene tussen Gramsbergen en Coevorden. De oefening was succesvol en leerzaam.

Oefening
Waterschap Velt en Vecht doet deze oefening om organisatorisch, uitvoeringstechnische en logistiek goed voorbereid te zijn op de inzet van de retentiegebieden als het water hoog staat. Het draaiboek wordt getoetst en de medewerkers doen ervaring op.

Er is geen water in de polder ingelaten. Wel heeft het waterschap de wegen rondom de polder afgesloten en de inlaat van de polder Noord Meene uitgegraven. Doordat het waterniveau van het Afwateringskanaal lager is dan de inlaat was er geen gevaar dat het water in het gebied zou stromen.

Voorkomen wateroverlast
Na de extreme hoogwaterperiode in het najaar van 1998 heeft het waterschap besloten tot de aanleg van de noodbergings- of retentiegebieden Noord en Zuid Meene. Bij de aanleg van deze bergingsgebieden zijn een groot aantal technische voorzieningen getroffen. Daarnaast zijn er hulpmiddelen in opslag die op het tijdstip van inzet van de noodberging gebruikt worden. Deze hulpmiddelen zoals zandzakken, schotbalken en pompen moeten tijdig op de juiste locaties aangevoerd en opgesteld worden. Daarnaast worden op diverse locaties voorzieningen in het veld aangebracht, zoals het inlaatwerk dat bedrijfsklaar gemaakt wordt door het uit te graven.