Verlaagde energiebelasting voor glastuinbouw voortgezet

De Europese Commissie heeft ingestemd met de voorzetting van het verlaagde tarief van de energiebelasting voor de glastuinbouwsector. Na het doorlopen van de staatssteuntoets heeft Nederland toestemming gekregen om het huidige tarief met nog eens drie jaar te verlengen tot het einde van het jaar 2010. Voorwaarde is wel dat de sector zich houdt aan de afspraak om de energie-efficiëntie tot 2010 aanzienlijk te verbeteren. Deze afspraak staat in het convenant glastuinbouw en milieu.

Minister Verburg is verheugd over de toestemming van de Europese Commissie. 'Dit geeft de tuinders de gelegenheid om de komende jaren flink te investeren in energiebesparende maatregelen en dat is gezien de sterk stijgende energieprijzen broodnodig.' Het belastingvoordeel voor de gehele tuinbouwsector bedraagt zo'n ¤ 150 miljoen per jaar. De glasbouwsector wordt hiermee op dezelfde manier behandeld als andere energie-intensieve sectoren in de Nederlandse economie.

Voor de periode na 2010 onderzoekt de overheid of de glastuinders met een eigen CO2-vereveningssysteem kunnen aanhaken aan het Europese systeem van CO2-emissiehandel. Dit kan een sterke stimulans geven om nog zuiniger om te gaan met energie in de glastuinbouw. Nederland zet zich in om ook glastuinders te laten meedoen aan dit handelssysteem.

Noot voor redacties (