Universiteit van Tilburg

7 december 2007

Klinisch psychologe Marrie Bekker benoemd tot hoogleraar UvT

Klinisch psychologe Marrie Bekker is met ingang van 1 december 2007 benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Zij richt haar onderzoek op hechting, emotieregulatie en psychopathologie. Daarnaast is ze onderwijsdirecteur geworden van de Master Psychologie en Geestelijke Gezondheid aan de UvT.

Marrie Bekker zal als hoogleraar klinische psychologie onderzoek leiden naar de rol van hechtingsstijlen en autonomieproblemen in verschillende vormen van psychopathologie, zoals angst- en stemmingsstoornissen, eetstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen en antisociaal gedrag. Door het vergroten van het inzicht in bijvoorbeeld de regulatie van emoties, kunnen bestaande behandelmethoden worden verbeterd. Omdat veel vormen van psychopathologie meer bij mannen dan bij vrouwen voorkomen of andersom, besteedt ze daarbij ook aandacht aan de rol van sekse en gender.

Marrie Bekker is tevens voorzitter van het Multi-Center Onderzoeksplatform GGZ en Diversiteit, waarin de Universiteit van Tilburg samenwerkt met GGZ-instellingen in de Randstad en Noord-Brabant. Dit platform toetst op wetenschappelijke wijze kennis uit de praktijk over de diagnostiek en behandeling van cliënten met een niet-Nederlandse achtergrond. Het onderzoek is gericht op het verbeteren van de behandeling van verschillende stoornissen door rekening te houden met de culturele achtergrond.

Marrie H.J. Bekker (1955) studeerde klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde aan dezelfde universiteit op de relatie tussen autonomie, gender, en angst- en eetstoornissen. Ze werkte onder meer als groepstherapeut bij het Centrum voor Eetstoornissen in Amsterdam, als klinisch-psychologisch onderzoeker aan de UvA, als GZ-psycholoog bij GGZ De Meren te Amsterdam, en als universitair (hoofd)docent Vrouwenstudies en Klinische gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Tilburg. Ze publiceerde over onderwerpen als sekseverschillen in autonomie; autonomie, angst en depressiviteit; en de invloed van hechting op antisociaal gedrag. Vanuit het hoogleraarschap is ze als waarnemend hoofdopleider en coördinator diagnostiek verbonden aan het Zuid-Nederlandse Post-graduate Trainingsinstituut (RINO) voor Klinisch Psychologen te Eindhoven.