Scholen laten talent onbenut

07/12/2007 12:02



Stichting voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO)



Een VMBO-t scholier die voor Engels een 8 of hoger haalt, is in staat om dat vak op HAVO-niveau te volgen. Een 8 is dan ook de maximale ingangseis die scholen stellen aan leerlingen die naar een hoger niveau willen doorstromen. Helaas zijn er maar weinig scholen die de mogelijkheid bieden om alleen een gedeelte van de vakken op een hoger niveau te volgen. Uit onderzoek onder 550 VMBO en HAVO scholieren door Qrius in opdracht van de Stichting voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) blijkt dat hierdoor talent onbenut blijft.

Het meest ambitieus zijn VMBO-t'ers. Gemiddeld kunnen zij ruim een derde van hun vakken op HAVO-niveau volgen en 58% van de VMBO-t'ers wil dat ook. VMBO-g'ers kunnen gemiddeld een kwart van de vakken op HAVO-niveau doen en 41% zou dat willen. Scholieren van de HAVO tenslotte kunnen gemiddeld een derde van hun vakken op VWO-niveau volgen en 43% wil dat ook.

Vooral de uitkomsten van de VMBO-t'ers zijn opmerkelijk. Volgens de Adviesgroep VMBO stromen slechts weinigen na het VMBO door naar de HAVO. Uit het onderzoek blijkt er echter wel degelijk vraag te zijn om al tijdens het VMBO met een aantal vakken naar de HAVO over te stappen. Dat zou de kans vergroten om later de HAVO ook succesvol af te ronden.





http://www.svpo.nl