Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk
7 december 2007 DCE/07/49770

Onderwerp
Voortgangsrapportage Het Nieuwe Rijksmuseum

Op 22 augustus heb ik u een brief gestuurd (kenmerk: DCE/07/30387) waarin ik de vragen van het lid Anker (ChristenUnie) over de uitvoering van de restauratie van het Rijksmuseum te Amsterdam heb beantwoord. In voorgenoemde brief heb ik u toegezegd rond de kerst 2007 een voortgangsrapportage te versturen over Het Nieuwe Rijksmuseum. Bij deze zend ik u de beloofde voortgangsrapportage.

Vergunningentraject
De belangrijkste vergunningen zijn inmiddels verleend. In totaal waren er meer dan 80 vergunningen nodig voor de verbouwing van het hoofdgebouw van het Rijksmuseum (onder meer een m.e.r.- procedure, art. 19 WRO-projectbesluit, monumentenvergunning, milieuvergunning en kapvergunning). Het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel Oud-Zuid heeft op 2 augustus 2007 de bouwvergunning afgegeven voor het bouwplan waarvoor ook de aanbestedingsprocedure is gestart. Inmiddels zijn de voor de bouwstart noodzakelijke bouwvergunning en monumentenvergunning bruikbaar geworden.

Bestek en begroting
In het voorjaar 2007 zijn de stukken voor de aanbestedingsprocedure gereed gemaakt. Hierbij waren het bestek en de begroting belangrijke documenten. Om zorg te dragen voor een kwalitatief goed bestek, waardoor de kans op meerwerk verminderd wordt, is er voor gekozen om naast de gewone procedures een externe second opinion te laten uitvoeren op het bestek. De hieruit voortvloeiende opmerkingen hebben geleid tot een aanscherping van het bestek. In verband met de lopende aanbesteding kan nu nog geen financiële informatie worden verstrekt. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/3

Aanbesteding
Nadat de voorgenomen verbouwing van het Rijksmuseum volgens de Europese aanbestedingsregels was aangemeld, hebben meerdere aannemers hun interesse kenbaar gemaakt voor de verbouwing van het hoofdgebouw. Na selectie bleven er twee aannemers over. In de zomer van 2007 heeft één aannemer zich terug getrokken waardoor er nu één aannemer over is. Een aanbesteding met slechts één aannemer komt onder de huidige marktomstandigheden vaker voor. Na met inschakeling van de landsadvocaat de mogelijkheden te hebben verkend, is ervoor gekozen om de aanbesteding met deze ene partij voort te zetten. Om de aanbesteding tot een goed einde te kunnen brengen, is een tijdstraject nodig waarin, in afwijking van mijn eerdere inschatting, niet voor de kerst maar eind januari een aanbieding van de aannemer zal kunnen worden beoordeeld. Daarna volgt gunning, zo nodig met onderhandelingen, dan wel heraanbesteding.

Van de voortgang van de aanbesteding zal ik u op de hoogte houden.

Tijdens de verbouwing is het museum open
Gedurende de periode van de verbouwing van het Rijksmuseum is de Philipsvleugel geopend. Hierin is de semi-permanente tentoonstelling `De Meesterwerken' in de Philipsvleugel te bezichtigen, waar de topstukken uit de 17e eeuw worden getoond. Van januari tot en met november 2007 zijn er 860.000 bezoekers geweest (dit is nog niet het eindcijfer voor 2007). Ook worden er losse tentoonstellingen georganiseerd (onder meer in De Nieuwe Kerk) en worden delen van de collectie in andere musea getoond (in meerdere Nederlandse musea, maar ook in China, Japan, België en Duitsland).

Opening Ateliergebouw
Op 8 november jongstleden heb ik het Ateliergebouw geopend. In dit centre of excellence zijn de restauratieateliers van het Rijksmuseum, de onderzoekers van ICN en de restauratorenopleiding van de UvA gevestigd. Alles is state of the art; men werkt met de nieuwste inzichten en de modernste apparatuur en men kan gebruik maken van elkaars faciliteiten, kennis en internationale reputatie. Door de samenwerking van Rijksmuseum, ICN en UvA is een expertisecentrum ontstaan van internationale allure.
Het Ateliergebouw is het eerste gereed gekomen onderdeel van Het Nieuwe Rijksmuseum. De architecten Cruz en Ortiz hebben naar mijn mening een prachtig gebouw en bovenal een inspirerende werkplek ontworpen. De ingetogen maar aanwezige architectuur van Cruz en Ortiz werd zichtbaar voor het publiek bij de opening van het Ateliergebouw op 8 november en zal over een paar jaar zichtbaar zijn bij de heropening van het Rijksmuseum.

Tuin
Voor de tuin van het Rijksmuseum is onder verantwoordelijkheid van Cruz en Ortiz in samenwerking met landschapsarchitect Copijn een ontwerp gemaakt. Het ontwerp vloeit voort uit de oorspronkelijke tuinstructuren en stijlen zoals Cuijpers die heeft bedoeld. Er zijn verschillende soorten tuinstijlen te bewonderen alsook verschillende beelden en bouwfragmenten die allemaal een educatieve en historische functie hebben in het geheel. Het ontwerp voor de tuin is in samenspraak gemaakt met de Monumentencommissie van de gemeente Amsterdam en het RACM en er zijn twee bijeenkomsten

blad 3/3

georganiseerd om belangstellenden te horen en te consulteren. De tuin zal toegankelijk zijn voor de museumbezoekers, maar ook voor omwonenden. In 2008 zal het Definitief Ontwerp voor de tuin gepresenteerd worden.

Inrichting
Voor de inrichting van het museum is architect Wilmotte uit Parijs aangetrokken. Hij heeft een Voorlopig Ontwerp gemaakt, waarbij de symbiose tussen kunst en geschiedenis vanaf 1200 tot heden op overtuigende wijze is vormgegeven. Nieuw is dat het Rijksmuseum ook een beeld gaat geven van de 20ste eeuw. Dit deel, waarin fotografie een centrale rol krijgt, is van een semi-permanent karakter.

Volgende voortgangsrapportage
Zoals ik al eerder in deze brief meldde, zal ik de Kamer op de hoogte brengen van de voortgang van de aanbestedingsprocedure. Afhankelijk van het verloop ervan zal ik u in het voorjaar van 2008 een indicatie kunnen geven wanneer de heropening van het museum zal plaatsvinden. Ook zal ik u dan een financieel overzicht sturen, waarin de aanbestedingsresultaten in het totale financiële beeld verwerkt zijn.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk