Gemeente Soest

Woonruimteverdeling

Datum: 07/12/2007

Woonruimteverdeling Soest/Soesterberg

In de gemeente Soest worden de huurwoningen verdeeld door Woonruimteverdeling Soest/Soesterberg (WVS). WVS is een samenwerkingsverband tussen de woningcorporaties Portaal en de Alliantie en de gemeente.

Samen met de corporaties wordt gewerkt aan een goed en eerlijk verdeelsysteem. Om dit mogelijk te maken stelt het college van b&w voor aan de gemeenteraad een nieuwe Huisvestingsverordening vast te stellen. Deze nieuwe verordening kent enkele wijzigingen ten opzichte van de oude Huisvestingsverordening.

Een belangrijke wijziging ten opzichte van de oude verordening is dat er meer mogelijkheden zijn om flexibel en efficiënt bij te sturen binnen het woonruimteverdeel-systeem. Wat het college betreft vormen de uitgangspunten uit 2003 nog steeds de basis voor het WVS: 1) gelijke kansen, evenredige verdeling van kansen; 2) efficiënt en effectief; 3) transparant en duidelijk.

Door middel van loting worden de Soester woningzoekenden in volgorde geplaatst. Het blijkt dat met dit systeem alle woningzoekenden gelijke kansen hebben. Daarom wil het college loting in de voorgestelde verordening handhaven. Wel willen zij samen met de corporaties bekijken of een zeer beperkte vorm van gewogen loting mogelijk is. Het gaat dan om het aanbieden van een extra inschrijving aan hen die langer dan 3 jaar ingeschreven staan en vrijwel al hun kansen benut hebben. Als de gemeenteraad akkoord gaat met de nieuwe verordening wil het college deze mogelijkheid verder uitwerken binnen het WVS.

Een ander belangrijk wijzigingspunt in de verordening is het zogenaamde Lokaal Maatwerk. Op dit moment mogen vanwege provinciale regels geen woningen toegewezen worden aan woningzoekenden met uitsluitend binding aan de gemeente Soest. De provincie Utrecht staat dit echter wel toe, als dit opgenomen wordt in de verordening en als dit betrekking heeft op maximaal 30% van het vrijgekomen woningaanbod.

Voor zeer urgente woningzoekenden geldt een urgentieregeling. Alleen op basis van ernstige medische argumenten of zogenaamde sociale indicaties komen woningzoekenden in aanmerking voor urgentie. Ter verduidelijking van de regels zijn er in de verordening een aantal wijzigingen doorgevoerd. Ook wordt de positie van de urgentiecommissie formeel bekrachtigd.

Een aantal artikelen in de voorgestelde verordening kunnen meteen worden toegepast of gelden onmiddellijk na inwerkingtreding. De voorstellen met betrekking tot het lotingsysteem vragen meer tijd om uit te werken. Het college zal de komende jaren de gevolgen voor de woonruimteverdeling nadrukkelijk blijven volgen.

Maar eerst is de gemeenteraad aan zet om te praten over woonruimteverdeling. Dit zal op 13 december 2007 tijdens De Ronde plaatsvinden.

Meer informatie?

Meer informatie vindt u op de website: www.woonruimteverdeling.nl.

.