Vlaamse Overheid

Vlaanderen zoekt meer pleegouders

Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

vrijdag 7 december 2007

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere financiert een campagne om meer kandidaat pleegouders te bereiken zodat voor meer kinderen en jongeren een gepast pleeggezin kan worden gevonden.

De Federatie Pleegzorg zal de komende twee jaar samen met de erkende diensten pleegzorg in Vlaanderen, een sensibiliseringsactie rond pleegzorg organiseren. De Federatie Pleegzorg ontvangt hiervoor een subsidie van 250.000 euro.

Om zoveel mogelijk potentiële kandidaat pleegouders te bereiken, wil de Federatie Pleegzorg met de sensibiliseringsactie een juist beeld geven van pleegzorg in onze samenleving. De ruime bevolking zal geïnformeerd worden over wat pleegzorg inhoudt en hoe pleegzorg een antwoord kan bieden op noden in verschillende sectoren, zoals het jongerenwelzijn, de zorg voor personen met een handicap en Kind en Gezin. Op dit ogenblik bieden te weinig gezinnen in Vlaanderen zich aan om een pleegkind op te vangen.

De campagne beoogt ook de sociale sector een juist beeld te geven van pleegzorg. Pleegzorg is mogelijk op verschillende manieren: van crisisopvang tot langdurig verblijf, therapeutische opvang of plaatsing van minderjarigen en meerderjarigen. Met de sensibiliseringsactie wil minister Vanackere de eerstelijnsdiensten en de meer gespecialiseerde organisaties een volledig beeld geven van alle aspecten en mogelijkheden van pleegzorg.

De Federatie Pleegzorg zal de komende maanden werken aan de voorbereiding van de publiekscampagne, die in het najaar van 2008 tijdens de week van de pleegzorg gelanceerd wordt.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be