Vlaamse Overheid

Kind en Gezin

Katrien Verhegge, nieuwe leidend ambtenaar Kind en Gezin

Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

vrijdag 7 december 2007

De Vlaamse Regering heeft vandaag de aanstelling van mevrouw Katrien Verhegge als leidend ambtenaar bij Kind en Gezin bekend gemaakt. Katrien Verhegge volgt Lieven Vandenberghe op, die 20 jaar aan het hoofd stond van Kind en Gezin, als Administrateur-generaal. Minister Steven Vanackere vindt de aanstelling van Katrien Verhegge een belangrijk signaal in het kader van de vervrouwelijking aan de top in overheidsbedrijven en wil in de toekomst blijven investeren in vrouwelijk talent.

Katrien Verhegge begon haar carrière als wetenschappelijk medewerker aan de afdeling orthopedagogiek van de KU Leuven waar ze de basis legde voor nieuwe inspectiemethoden van de kinderopvang binnen Kind en Gezin. De pedagogische evaluatie kreeg in de nieuwe methode, naast veiligheid, hygiëne en infrastructuur een belangrijkere rol. Het betekende een ommekeer in de manier van kijken naar kinderopvang.

In 1991 startte zij bij Kind en Gezin als een van de eerste pedagogen. Ze begon als stafmedewerker Studie en Strategie, waar zij snel betrokken werd bij de opmaak van de strategische planningen van Kind en Gezin. Binnen de preventieve zorg werkte Katrien Verhegge mee aan de uitbouw van een dienstverlening waarbij naast de medische preventie, ook de psycho-sociale preventie veel belangrijker werd. Zij werkte mee aan het definiëren van kansarmoede van gezinnen met jonge kinderen, een parameter (het aantal kinderen geboren in een kansarm gezin) die nu nog gebruikt wordt om de middelen van het gemeentefonds te verdelen.

In 1999 werkte Katrien Verhegge rond opvoedingsondersteuning als een belangrijk preventief aanbod binnen Kind en Gezin. Dit zorgde ervoor dat opvoedingsondersteuning nu op de maatschappelijke agenda staat en zelfs decretaal verankerd is.

Van 2001 tot 2004 was zij afdelingshoofd van de preventieve gezinsondersteuning. Daar volgde zij naast de preventie zorg, ook kindermishandeling, adoptie en centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning op.

In 2004 begon zij als raadgever op het kabinet van minister Vervotte en sinds juni 2007 werkt zij voor minister Steven Vanackere.

Katrien Verhegge wil de lijnen die reeds werden uitgezet door Lieven Vandenberghe verder zetten. In samenwerking met de Vlaamse overheid wil ze ook dynamisch inspelen op nieuwe ontwikkelingen zoals de stijging van het aantal geboorten, de blijvende noden in de kinderopvang en het evenwichtig investeren in gezin en arbeid. Kind en Gezin moet een sterk merk voor gezinnen met kinderen blijven.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be