Ministerie van Defensie

07-12-2007 12:38

Van middelkoop ontbijt met afghaanse ambtgenoot

Afghaanse minister van Defensie Adbul Rahim Wardak kwam vanochtend vroeg aan bij zijn Nederlandse collega Van Middelkoop in Den Haag - Foto: Peter Wiezoreck

Minister Eimert van Middelkoop heeft vanmorgen een werkontbijt genoten met zijn Afghaanse collega generaal Abdul Rahim Wardak. Ze spraken over het voornemen van Nederland nog eens twee jaar in Afghanistan actief te blijven en de veiligheidssituatie in Uruzgan.

Wardak is in Den Haag om deel te nemen aan de hoorzitting die de Tweede Kamer vandaag houdt. Naast Wardak luisteren kamerleden ook naar de gouverneur van Uruzgan Assadullah Hamdam en de voorzitter van de parlementaire commissie voor Defensie Nur Ulumi. Ook vertegenwoordigers van de NAVO, generaal-majoor Ton van Loon, overste Gino van der Voet, vakbondsbestuurders en vertegenwoordigers van hulporganisaties over de missie in Uruzgan worden gehoord. De zitting dient ter voorbereiding op het parlementaire debat op 17 december over het kabinetsbesluit van de missie in Uruzgan.

Gouverneur Hamdam, die later vandaag op met Van Middelkoop spreekt, heeft in de Tweede Kamer een lans gebroken voor verlenging van Nederlandse bijdrage in Uruzgan. Hij stelde dat Nederlandse troepen hard nodig zijn in de provincie, die ernstig te lijden heeft onder het geweld.

Ook minister Wardak toonde zich voorstander van de nieuwe missie. Tevens gaf hij het belang aan van de huidige inspanningen om Afghaanse veiligheidseenheden te trainen. Hierdoor kunnen de Afghanen op termijn hun eigen land weer verdedigen en werken aan een vreedzame toekomst. âHet Afghaanse leger heeft het vertrouwen van het volkâ, aldus Wardak. Hij gaf aan positief te zijn over de ontwikkelingen op dit gebied. Dankzij de Nederlandse bijdrage in de Afghaanse provincie Uruzgan kan het land op termijn op eigen benen staan, stelde Wardak.

Gouverneur Hamdam wees ook op de training van politie. De weinige agenten die er zijn, zijn volgens hem niet goed opgeleid. Hij denkt dat Nederlandse ISAF-eenheden een belangrijke rol kunnen spelen om hierin verandering te brengen. Inmiddels zijn 250 agenten getraind, maar dat aantal moet worden uitgebreid, aldus Hamdam.

Beide Afghaanse bestuurders spraken hun dank uit voor de inzet van Nederland in Afghanistan. Wardak sprak van âimmense dankbaarheidâ voor de internationale gemeenschap en zeker voor Nederland. Ook stond hij speciaal stil bij de offers die de Nederlandse militairen zich getroosten. âZe riskeren hun leven in het hart van Azië.â Volgens Wardak worden de Nederlandse soldaten gerespecteerd door de lokale bevolking. âU kunt trots zijn op het Nederlandse leger.â