Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

7/12/2007 - Rekenkamercommissies Parkstad Limburg missen verbanden tussen Gemeenten en Verbonden Partijen.

In het afgelopen jaar is er door de rekenkamercommissies van Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Parkstad Limburg en Voerendaal onderzoek gedaan naar de binding tussen gemeenten en de aan haar Verbonden Partijen.

Wederzijdse doelstellingen

De rode draad door de 20 aanbevelingen van het rapport Het verband met verbonden partijen, die door de gezamenlijke rekenkamercommissies zijn gedaan, betreft het gemis aan natuurlijke binding tussen de gemeente(n) en de verschillende verbonden partijen. Bedrijven en instellingen waarbij een gemeente zelf een financieel en bestuurlijk belang heeft.

Er wordt te weinig energie gestoken in de wederzijdse vraag Wat willen we bereiken, zodat we elkaar helpen. Dit komt ondermeer naar voren in het ontbreken van een Nota Verbonden Partijen bij de meeste gemeenten en in het ontbreken van creatieve innovaties bij een aantal Verbonden Partijen, waardoor een groot aantal maatschappelijke vraagstukken in Parkstad Limburg gemakkelijker opgepakt hadden kunnen worden.

Verbonden Partijen

De Rekenkamercommissies zien dit als een gemis voor de regio, omdat de onderzochte 34 verbonden partijen stuk voor stuk professionele en kundige organisaties zijn met diverse expertises, die goed gebruikt kunnen worden voor nieuwe te bereiken doelen voor de gemeenschap. In de praktijk wordt hier echter te weinig mee gedaan. De Rekenkamercommissies bevelen dan ook aan het onderlinge verband met verbonden partijen te versterken, waardoor de wederzijdse toegevoegde waarde vanzelf duidelijker wordt.

Interne doelen en samenwerking

Zoals blijkt uit de diverse bijlagen bij het rapport delen de Colleges van B&W van de deelnemende gemeenten de aanbevelingen die betrekking hebben op hun eigen interne functioneren vrijwel altijd met de Rekenkamercommissies. Echter op terreinen waar onderling moet worden samengewerkt tussen gemeenten, zoals aanbevolen door de Rekenkamercommissies, blijkt dat de meningen velen kanten op gaan. Ook daar zou volgens de Rekenkamercommissies meer gekeken moeten worden naar wat elkaar bindt, dan wat elkaar scheidt, zodat een ieder verder komt.

Het rapport is te downloaden via www.rekenkamersparkstadlimburg.nl.