Gemeente Valkenswaard

Haalbaarheidsstudie toekomst Eurocircuit

Haalbaarheidsstudie toekomst Eurocircuit

Binnen enkele maanden zal een regionale haalbaarheidsstudie afgerond worden naar de mogelijkheden om een Flexdome en/of Bikeparc te ontwikkelen op het terrein van het Eurocircuit. In 2006 besloot het gemeentebestuur van Valkenswaard tot het opstarten van het project Eurocircuit dat moet leiden tot een visie over de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van dat gebied. Dit jaar bleek dat ook een Milieu Effect Rapportage (M.E.R) noodzakelijk is en hiervoor is in de begroting 2008 ruimte gemaakt. Het Eurocircuit heeft een naam opgebouwd en daarmee Valkenswaard landelijk op de kaart gezet. Met een ambitieuze ontwikkelingsvisie kunnen zowel de sportverenigingen (gebruikers) en sportbonden, als de gemeente Valkenswaard, voortbouwen op deze naam.

Huidige situatie
Het gebied Eurocircuit kent in de huidige situatie een aantal problemen. Enkele gebruikers zijn gehuisvest in gebrekkige accommodatie met achterstallig onderhoud. Het huidige bestemmingsplan laat geen nieuwe huisvesting toe. De financiële exploitatie van het gebied voor de toekomst is onzeker, terwijl uitbreiding van activiteiten eveneens is uitgesloten met het huidige bestemmingsplan en de noodzaak van een vergunning hiervoor vanuit de provincie. Als de huidige gebruikers perspectief willen hebben op continuïteit, adequate huisvesting en groeimogelijkheden, dan is een integrale visie op het gebied, een M.E.R.-studie en een bestemmingsplanprocedure onvermijdelijk.

Toekomstperspectief
Enige tijd geleden heeft een groep initiatiefnemers een poging ondernomen om in Asten een Flexdome te ontwikkelen. Dit concept betreft een motorcross-arena met overkapping, waarin behalve motorcross ook allerlei andere activiteiten kunnen plaatsvinden. In Asten is realisatie niet mogelijk gebleken. Het concept van een Flexdome op het Eurocircuit biedt kansen om evenementen op het gebied van sport, recreatie en cultuur naar Valkenswaard te halen, de huidige gebruikers weer groeimogelijkheden te kunnen bieden, de huisvestingsproblematiek structureel op te lossen en het Eurocircuit
- en daarmee ook Valkenswaard - weer beter op de kaart te kunnen zetten. Wellicht is hierbij een combinatie mogelijk met een Bikeparc, een initiatief van een overdekte wielerhal. Omdat een dergelijke ontwikkeling minstens een regionaal karakter heeft, is het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) bereid een haalbaarheidsstudie op hoofdlijnen te verrichten naar de financieel-economische en planologische haalbaarheid. Deze studie is binnen enkele maanden afgerond. Dan moet duidelijk zijn wat de realiteitswaarde is van een dergelijk hoog ambitieniveau voor het Eurocircuit en of het zin heeft hierop in te steken.

De resultaten van deze studie en de betekenis hiervan voor een vervolgtraject zullen met belanghebbenden en de gemeenteraad besproken worden. In afwachting van de resultaten heeft het college besloten voorlopige maatregelen te nemen voor tijdelijke huisvesting van TWC De Kempen (artikel 19 procedure). De noodzaak om te voorzien in huisvesting is namelijk het meest aanwezig bij deze vereniging.

Bijeenkomst belanghebbenden
Begin december heeft een informeel overleg plaats gehad met belanghebbenden. Tijdens deze bijeenkomst is gesproken over alle mogelijkheden voor het Eurocircuit, de voortgang van de visieontwikkeling en van de projecten.