Gemeente Deventer

Gemeente gaat laaggeletterdheid te lijf

De gemeente Deventer wil het leesniveau van haar inwoners voortvarend te hand nemen. Veel Deventenaren kunnen niet lezen en schrijven of hebben een leesniveau waarmee ze in het dagelijks leven in de problemen komen.

Zij kunnen zich onvoldoende zelf redden met schriftelijke informatie en worden daardoor belemmerd in hun functioneren. Zij krijgen daardoor onvoldoende kansen om zich goed te kunnen ontwikkelen. De gemeente gaat bij de uitvoering van het `Aanvalsplan laaggeletterdheid' nauw samenwerken met instellingen en bedrijven in de stad.

Collegebesluit
Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. De raad, die in het verleden heeft aangedrongen op de aanpak van analfabetisme en laaggeletterdheid, spreekt binnenkort over het plan.

Landelijk aanvalsplan
Het Landelijk Aanvalsplan laaggeletterdheid 2006-2010 `Van A tot Z betrokken' geeft weer op welke gebieden het probleem aangepakt kan gaan worden. In dit lokaal aanvalsplan hanteren we dezelfde ambities om te bepalen wat Deventer wil gaan doen om de laaggeletterdheid te bestrijden.

Bijeenkomst
In het voorjaar van 2007 organiseerde de gemeente Deventer een bijeenkomst met vele mensen, instellingen en bedrijven die op de een of andere manier met deze problematiek te maken hebben. Na afloop daarvan is deelnemers gevraagd aan te geven waarop wat hen betreft met voorrang actie moet worden ondernomen. Dat zijn de volgende thema's:

1. Aanpak taalachterstand bij kind, jongeren en ouders
2. Laaggeletterdheid bespreekbaar maken

3. Toegankelijkheid van informatie vergroten
4. Aanpak laaggeletterden zonder werk

5. Leesbevordering / aanpak werkende laaggeletterden

Voor elk van de thema's is een aantal meetbare doelstellingen geformuleerd om te kunnen meten of de voorgenomen maatregelen leiden tot het gewenste effect.

9000 in Deventer
Landelijk is circa 13 % van degenen die tot de leeftijdscategorie 15-74 jaar behoren laaggeletterd. In de Gemeente Deventer ligt het geschatte percentage laaggeletterden iets lager dan landelijk, namelijk op 12%. Voor Deventer komt dit overeen met een verwacht aantal van iets meer dan 9000 laaggeletterden.

Uitvoering
Voor de uitvoering van het plan wordt gedurende een periode van drie jaar een projectleider aangesteld. Die zal de gemeentelijke taken in dit plan uitvoeren en bevorderen dat de betrokken instellingen en bedrijven hun bijdrage (kunnen) leveren.
Voor de uitvoering van het plan wordt aanspraak gemaakt op landelijke en provinciale subsidies en fondsen.

Publicatiedatum: 7-12-2007
Foto van het leesplankje

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 7 december 2007