Registratie privé-klinieken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ/TSZ-2815962

6 december 2007

Tijdens het Algemeen Overleg Ziekenhuiszorg op 14 juni 2007 heb ik u toegezegd te zullen onderzoeken op welke wijze een registratieplicht voor de privé-klinieken in wetgeving kan worden vastgelegd.

De registratieplicht voor de privé-klinieken zal ik in het voorstel van Wet cliënt en kwaliteit van zorg (Wckz) inbedden. Over dat wetsvoorstel zal ik u binnenkort uitgebreider informeren. Eén van de onderdelen van het wetsvoorstel betreft het vervangen van de huidige toelating uit de Wet toelating zorginstellingen (WTZi) door een registratie van zorginstellingen en vrijgevestigde beroepsbeoefenaren. Ook de privé-klinieken vallen onder de reikwijdte van het wetsvoorstel en zullen derhalve ook in de registratie worden opgenomen.

Ik streef ernaar het wetsvoorstel in 2008 aan uw Kamer aan te bieden. De datum waarop die wet van kracht kan worden is vanzelfsprekend afhankelijk van de gedachtewisseling die ik met uw Kamer zal hebben. Om tot die tijd invulling te geven aan de toezegging en te kunnen beschikken over een overzicht van de privé-klinieken zal ik het wetsvoorstel Uitbreiding bestuurlijke handhaving volksgezondheidswetgeving benutten.

Het wetsvoorstel Uitbreiding bestuurlijke handhaving volksgezondheidwetgeving is per 27 juli 2007 ter behandeling aangeboden aan de Tweede Kamer. Dat wetsvoorstel beoogt de IGZ meer handhavingbevoegdheden te geven.

In dat wetsvoorstel kan ik de registratieplicht voor de privé-klinieken regelen, tot de inwerkingtreding van de Wckz, door een wijziging van de Kwaliteitswet zorginstellingen. Ik zal op korte termijn een nota van wijziging indienen bij het wetsvoorstel Uitbreiding bestuurlijke handhaving volksgezondheidswetgeving.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink