Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

7 december 2007

Ranking van Zentrum für Hochschulentwicklung:

Utrechtse bètadisciplines behoren tot de beste van Europa

De onderzoeksprogramma's van de disciplines Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde en Biologie van de Universiteit Utrecht behoren tot de beste van Nederland én Europa. Dit blijkt uit de prestigieuze Excellence-ranking van het Duitse Zentrum für Hochschulentwicklung (CHE).

Van de 56 topuniversiteiten in Europa behoort de Universiteit Utrecht, samen met ETH Zurich, Imperial College London en Cambridge University tot de vier beste universiteiten in de CHE-ranking. In alle vier de disciplines Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde en Biologie scoren deze universiteiten uitstekend. De Universiteit Utrecht staat hiermee boven onder andere Oxford University.

Kopgroep

CHE werkt niet met een ranglijst, maar met een kopgroep, middengroep en staartgroep. De Universiteit Utrecht staat samen met de drie hierboven genoemde universiteiten in de kopgroep, omdat zij in alle vier de disciplines goed scoren. Drie andere Nederlandse universiteiten staan in de middengroep. Dit zijn de Universiteit Leiden (scoort in drie disciplines goed), de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen (scoren allebei in twee disciplines goed).

Methode

CHE heeft de onderzoeksdisciplines Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde en Biologie van 4000 Europese hoger-onderwijsinstellingen bekeken. Elke discipline is beoordeeld op vier criteria: aantal publicaties, aantal citaties, aantal veel geciteerde onderzoekers, en aantal projecten in het Marie Curie-programma. Hieruit is een Excellence Group naar voren gekomen van 56 Europese topuniversiteiten in deze vier disciplines.

Internationale studiekeuzesite

CHE ontwikkelt ook een internationale studiekeuzesite. De Universiteit Utrecht vindt zo'n initiatief positief, omdat het bijdraagt aan de transparantie van informatie over onderwijsprogramma's. De website is beschikbaar via www.excellenceranking.org, maar is nog niet volledig gevuld.

Shanghai-ranglijst

In augustus van dit jaar mocht de Universiteit Utrecht zich volgens de prestigieuze 'Academic Ranking of World Universities' van de Universiteit van Shanghai ook de beste universiteit van Nederland noemen. Op de Europese Shanghai-ranglijst verwierf de Universiteit Utrecht de zevende positie. In tegenstelling tot de CHE-ranking - waarbij enkel is gekeken naar de disciplines Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde en Biologie - is de Shanghai-ranking gebaseerd op de hele breedte van de Universiteit Utrecht.

Meer informatie

Ludo Koks, woordvoerder Universiteit Utrecht, (030) 253 2501, L.Koks@uu.nl.

CHE-ranking: www.che-ranking.de.