Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 390 AW
Datum: 7 december 2007

Gebiedsontwikkelingscommissie De Centrale As geïnstalleerd

Vanmiddag heeft gedeputeerde Andriesen de gebiedsontwikkelingscommissie De Centrale As geïnstalleerd. In de commissie zitten vertegenwoordigers van natuur en landschap, de agrarische sector, Wetterskip Fryslân, de gemeenten Dantumadeel, Dongeradeel en Tytsjerksteradiel, Veilig Verkeer Nederland en ANWB. De commissie gaat onder leiding van voorzitter Bertus Mulder aan de slag om ook het gebied rondom De Centrale As een brede kwaliteitsimpuls te geven. Het gebied is bijna 7000 hectare groot. In dit gebied is onder meer aandacht voor de thema's landbouw, recreatie, natuur, waterhuishouding, cultuurhistorie en landschap. Met het landinrichtingsinstrument gebiedsontwikkeling worden de negatieve gevolgen die door de aanleg van De Centrale As optreden op een integrale wijze benaderd en zo goed mogelijk opgelost.

De eerste opdracht van de gebiedsontwikkelingscommissie is het opstellen van een inrichtingsplan inclusief begrenzing voor het gebied, conform de Wet op de Inrichting van het Landelijke Gebied ( WILG). In het inrichtingsplan worden alle doelen voor het gebied opgenomen, zoals aan te leggen fiets-, wandel- en ruiterpaden, waterhuishoudkundige maatregelen, verbeteringen van de landbouwstructuur en de wijze waarop het landschap zal worden versterkt.

In het gebied is ook al een uitgebreide inventarisatie gedaan van ideeën en wensen die leven bij inwoners en gebruikers. Deze ideeën en wensen zijn opgenomen in de startnota gebiedsontwikkeling De Centrale As. De gebiedsontwikkelingscommissie gaat samen met de streek en organisaties onderzoeken wat de haalbaarheid van deze plannen is. Er kunnen nog steeds ideeën en wensen worden ingediend bij projectbureau De Centrale As in Burgum.

Verkaveling
Het inrichtingsplan vormt een belangrijk uitgangspunt voor de wettelijke herverkaveling dat moet leiden tot een ruilplan voor het hele gebied. Deze wettelijke verkaveling vergt de nodige tijd en daarom is voor het zuidelijke deelgebied in overleg met de agrarische sector al een plan van aanpak opgesteld om vooruitlopend op de wettelijke verkaveling versneld tot vrijwillige kavelruilen te komen. Ook het noordelijke deelgebied heeft hoge prioriteit. Begin volgend jaar zullen eigenaren en andere belanghebbenden hierover door de gebiedsontwikkelingscommissie uitgebreid worden geïnformeerd.

Bijlage

Leden gebiedsontwikkelingscommissie
Naast voorzitter Bertus Mulder hebben de volgen de leden zitting in de comissie . de heer G. Papenburg,Buitenpost, namens natuur en landschap . de heer J. Boelen, Hurdegaryp, namens natuur en landschap . de heer D. Bakker, Broeksterwoude, namens het agrarische bedrijfsleven ( LTO Noord en Vereniging Noardlike Fryske Wâlden) . de heer S. Hoekstra, Burgum, namens het agrarische bedrijfsleven ( LTO Noord en Vereniging Noardlike Fryske Wâlden) . de heer R. den Hartog, Wouterswoude, namens het agrarische bedrijfsleven ( LTO Noord en Vereniging Noardlike Fryske Wâlden) . de heer J. Riedstra, Ryptsjerk, namens het agrarische bedrijfsleven ( LTO Noord en Vereniging Noardlike Fryske Wâlden) . de heer A van der Ploeg, wethouder, namens gemeente Dantumadeel . de heer J. Appelhof, wethouder, namens gemeente Dongeradeel . mevrouw M. Prins, wethouder, namens gemeente Tytsjerksteradiel . mevrouw A. Rispens, namens Wetterskip Fryslân
. de heer H. Biemold, namens Veilig Verkeer Nederland en ANWB

---- --