Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 7 december 2007

CHE-Excellence Ranking: UvA behoort tot top van Europa voor jonge onderzoekers

Gepubliceerd op 7 december 2007

De Universiteit van Amsterdam (UvA) scoort goed in de `Ranking of Excellent European Graduate Programmes' van het Centre for Higher Education Development (CHE). De ranking is ontwikkeld voor de disciplines Biologie, Scheikunde, Natuurkunde en Wiskunde. Scheikunde en natuurkunde aan de UvA krijgen een plaats in de zogeheten Excellence-groep. De ranking helpt aankomende masterstudenten en promovendi in hun zoektocht naar een passende universiteit in Europa.

Aan de hand van vier beoordelingscriteria - aantal publicaties, aantal citaties, aantal meest geciteerde onderzoekers, en mate van deelname aan het Marie Curie-programma van de Europese Unie - kwamen circa vijfhonderd vakgroepen van ongeveer tweehonderdvijftig Europese universiteiten naar voren die bij minstens een van de criteria als buitengewoon goed werden aangemerkt. Zij kregen daarvoor een zogeheten `bronzen', `zilveren' of `gouden' medaille. Vakgroepen met een zilveren of gouden medaille behoren tot de topgroep van Europa; vakgroepen met minstens drie zilveren medailles behoren tot de Excellence Group. Slechts vijfentwintig universiteiten (per discipline), waaronder de UvA, slaagden erin zich te kwalificeren voor de Excellence group.

De UvA blinkt uit in scheikunde en natuurkunde en behaalde voor beide disciplines de Excellence Group-status, met medailles in alle beoordelingscategorieën, waaronder gouden medailles voor publicaties in de natuurkunde en citaties in de scheikunde. Voor Biologie is er een Top Group-plaats met medailles in drie van de vier categorieën.

De Nederlandse universiteiten scoren goed in de CHE-raking: naast de UvA ontvingen ook de Universiteit Utrecht, de Universiteit Leiden en de Rijksuniversiteit Groningen de Excellence Group-status voor verschillende disciplines.

Over CHE

Het Centre for Higher Education Development (CHE) is een onafhankelijke instelling, gevestigd in Gütersloh (Duitsland), die zich inzet voor hervormingen in het hoger onderwijs. Het centrum maakt elk jaar nationale (in Duitsland) en internationale rankings van hogeronderwijsinstellingen. Hiermee kunnen aankomend masterstudenten en promovendi de onderzoekskwaliteiten van de instellingen met elkaar vergelijken om zo tot een juiste keuze te komen. Het is de bedoeling de CHE-ExcellenceRanking in de toekomst uit te breiden tot andere vakgebieden.

Zie onderstaande verwijzingen voor meer informatie en het beoordelingsrapport.

Verwijzingen

www.che-excellence-ranking.eu
www.excellence-ranking.org
Bron: UvA Persvoorlichting