Stadsdeel Zeeburg

Bomen Javastraat weggehaald voor herinrichting

7 december 2007

De bezwaarschriftencommissie adviseert het stadsdeelbestuur om het bezwaar van de tegenstanders van de bomenkap in de Javastraat gegrond te verklaren. De AWB-commissie stelt dat het bestuur het stadsschoon onvoldoende heeft betrokken in zijn belangenafwegingen bij het verlenen van de kapvergunning. Het dagelijks bestuur neemt het advies van de commissie ter harte en licht zijn motivering nader toe, waardoor de kapvergunning in stand kan blijven.

'We voeren valide argumenten aan voor de vervanging van de bomen', zegt Dennis Straat, stadsdeelwethouder openbare ruimte. 'Daarmee is de weg vrij voor het uitvoeren van het vernieuwingsplan voor de Javastraat, dat door de stadsdeelraad eind 2006 is aangenomen. De herinrichting van de winkelstraat is noodzakelijk om de economische functie te versterken en de verkeersveiligheid te vergroten. Het is hard nodig dat het economisch hart van de Indische Buurt een nieuw impuls krijgt.'

Met de herinrichting wordt begin maart 2008 gestart om vóór de zomervakantie het werk af te kunnen ronden. Als voorbereiding op de herinrichting worden 36 iepen verplaatst naar een andere plek. De overige 34 iepen moeten worden gekapt, omdat ze niet geschikt zijn voor verplanting.

Het stadsdeelbestuur erkent dat de iepen karakteristiek zijn voor de Javastraat. Het bestuur vindt echter dat de huidige bomen van verschillende soorten, leeftijden en grootten een versnipperd en rommelig beeld geven. Dennis Straat: 'De groenstructuur komt niet overeen met het gewenste stadsschoon, zoals dat vastgelegd is in het Groenbeleidsplan. Er is geen sprake van een aansluitend groenbeeld. Zo staan er her en der grote iepen met dicht bladerdek die het zicht op de typisch Amsterdamse karakteristieke bebouwing in de Javastraat ontnemen. De aanblik van de straat wordt verder verstoord door kleine iepen van maar liefst vier soorten die in de loop van de jaren geplant zijn ter vervanging van zieke iepen.' De aanplant van 10 tot 12 meter hoge, grote bomen van gelijke soort dragen juist bij aan het stadsschoon, stelt het dagelijks bestuur.