Extra investering in huisvesting BredeScholen

vrijdag 07 december 2007

Staatssecretaris Dijksma stelt 23 miljoen euro beschikbaar om knelpunten in de huisvesting van BredeScholen te helpen oplossen en nieuwe ideeën te genereren.

"Dat bedrag heeft een aanjaagfunctie. Het is de bedoeling dat gemeenten lokale coalities vormen met bijvoorbeeld woningbouwcorporaties, waardoor andere vormen van financiering ontstaan. Als iedereen meedoet ontstaat een vermenigvuldigingseffect. Om dat proces te ondersteunen komt er een Service Centrum Onderwijshuisvesting, zegt staatssecretaris Sharon Dijksma in een gesprek met BredeSchool.nl. Daarin kondigt ze ook samenwerking aan met het ministerie van Financiën. Dat department is heel geïnteresseerd in privaat-publieke financiering en zou graag zien dat dit concept ook binnen het onderwijs nadrukkelijker een plek krijgt. Volgens Dijksma moeten ook de scholen zelf nadenken over financiële constructies.

In de op 6 december naar de Tweede Kamer verzonden brief Brede Scholen bieden kansen - een overzicht van genomen en te nemen maatregelen kondigt Dijksma de komst aan van een nieuw steunpunt voor de BredeSchool, omdat er grote behoefte is aan specialistische, op de lokale situatie toegesneden expertise. Het steunpunt, dat samengevoegd wordt met het Service Centrum Onderwijshuisvesting, moet een aanspreekpunt zijn voor scholen en gemeenten, actieve ondersteuning bieden en leiden tot inhoudelijke verdieping.
Dijksma onderstreept wederom het belang van combinatiefuncties voor de BredeSchool. Samen met staatssecretaris Bussemaker (VWS) en mijn collegas op OCW heb ik daar geld in gestoken. Door het realiseren van 2500 combinatiefuncties kunnen ook mensen van buiten het onderwijs binnen de school activiteiten organiseren. Daardoor bevrijden we leraren en schoolleiders van veel regellast, waardoor ze meer tijd hebben om hun eigenlijke taken uit te voeren. Zo hopen we een forse impuls te geven aan de BredeSchool. Veel onderwijsorganisaties en hun partners moeten volgens Dijksma gaan nadenken over wat samenwerken binnen grote multifunctionele accommodaties betekent voor de onderwijsinhoud, bijvoorbeeld als het gaat over de doorlopende leerlijn. Een taskforce werkt dat praktisch uit en kijkt ook naar de arbeidsvoorwaarden, zodat mensen met een combinatiefunctie geen gedoe hebben.

Klik hier voor de brief 'Brede Scholen bieden kansen'