Vereniging Eigen Huis: CDA dwarsboomt goedkopere hypotheek

07/12/2007 14:30



Vereniging Eigen Huis



Vereniging Eigen Huis: CDA dwarsboomt goedkopere hypotheek

Vereniging Eigen Huis maakt zich ernstig zorgen over de opstelling van het CDA in de Eerste Kamer. Hierdoor dreigt het wetsvoorstel 'banksparen' op het allerlaatste moment te stranden. De consument wordt daarmee de mogelijkheid onthouden om per 1 januari a.s. goedkopere en betere financiële producten af te sluiten voor hypotheekaflossing of pensioenaanvulling. Omdat de nieuwe wetgeving voor grote groepen consumenten van belang is, is voor Vereniging Eigen Huis de opstelling van het CDA onbegrijpelijk.

Door de nieuwe wet kunnen consumenten bij hun bank fiscaal voordelig sparen voor de hypotheekaflossing of een aanvullend pensioen en zijn ze niet meer aangewezen op de veelal ondoorzichtige en dure polissen van verzekeraars. Een simpele spaarrekening bij de bank kan daarvoor volstaan. Dat scheelt hoge kosten en biedt veel meer duidelijkheid. Berekeningen van Vereniging Eigen Huis hebben aangetoond dat het voordeel in tien jaar tijd al gauw oploopt tot een bedrag van bijna 12.000 euro

Het pijnpunt van de CDA-fractie in de Eerste Kamer zit hem in de financiële dekking van het wetsvoorstel. Om de hele operatie 'budgetneutraal' te laten verlopen, moet o.a. de aftrek van lijfrentepremies voor inkomens boven de 114.000 euro worden beperkt. Dit gaat het CDA in de Eerste Kamer te ver, overigens nadat de collega's in de Tweede Kamer al eerder hadden ingestemd met het wetsvoorstel. Het schrappen van dit financieringselement zou betekenen dat het wetsvoorstel terug moet naar de Tweede Kamer waardoor in het beste geval forse vertraging ontstaat en in het slechtste geval afstel.

Volgens Vereniging Eigen Huis zijn de positieve gevolgen van banksparen nu al - vooruitlopend op de nieuwe wet - overduidelijk merkbaar. Banken staan in de startblokken met nieuwe producten en verzekeraars zijn druk bezig met het goedkoper maken van hun verzekeringsproducten. De opstelling van het CDA dreigt echter roet in het eten te gooien.

Vereniging Eigen Huis doet een dringende oproep aan alle partijen in de Eerste Kamer om het banksparen per 1 januari a.s. mogelijk te maken.