Politie Groningen

Politie lost serie fietsdiefstallen op

Groningen, 07-12-2007 o Met de aanhouding van twee Stadjers van 23 jaar heeft de politie onlangs diverse fietsdiefstallen opgelost. De politie kwam het duo op het spoor na een tip van een fietsenmaker. Hij wees de politie op een advertentie op Marktplaats. Op deze site werd een nagenoeg nieuwe damesfiets, nieuwwaarde 599 euro, voor 150 euro aangeboden.

De fietsenmaker gaf aan dat de fiets een nieuw model betrof. Volgens de man was daardoor het aanbod van 150 euro te laag en bovendien verdacht. De politie stelde hierop een onderzoek in. In september van dit jaar werd de eerste van de twee verdachten aangehouden. Hij bekende zijn aandeel in de gepleegde strafbare feiten. Samen met zijn leeftijdsgenoot was hij verantwoordelijk voor de diefstal van ruim twintig fietsen uit hun directe woonomgeving in de stad Groningen. Ook bekende hij via Marktplaats de gestolen fietsen te hebben verkocht.

Ondergedoken

De aanhouding van de andere Stadjer bleef enkele maanden uit. Hij was op de hoogte gesteld van het feit dat de politie naar hem op zoek was. De 23-jarige was hierop naar Rotterdam vertrokken en hij heeft daarom zelfs een tijdje ondergedoken gezeten. Na enkele maanden dacht de man dat de stoom van de ketel zou zijn. Tot zijn verrassing werd de tweede verdachte begin december buiten heterdaad aangehouden. Ook hij legde een bekennende verklaring af over de fietsdiefstallen en de verkoop via Marktplaats. Naast de fietsdiefstallen wist de politie ook nog een laptopdiefstal op te helderen. De politie probeert bij de serie fietsdiefstallen aangiften te krijgen.

Het duo werkte met vaste schuilnamen op de site. De verdachten werden respectievelijk in september en december na verhoor in vrijheid gesteld. De politie maakt proces-verbaal op. Het onderzoek naar het verkrijgen van de aangiften is nog in volle gang.