Universiteit van Amsterdam

Edward de Haan nieuwe decaan Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen UvA

Hoogleraar Neuropsychologie gaat sociale wetenschappen aan UvA leiden

Het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft prof. dr. Edward de Haan (1957) voor een periode van vijf jaar benoemd tot decaan van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG). De Haan is tegelijkertijd benoemd tot hoogleraar Neuropsychologie aan de UvA. Hij is nu hoogleraar Neuropsychologie aan de Universiteit Utrecht. De Haan behoort tot de internationale top van onderzoekers op het gebied van waarneming en geheugen. De benoeming gaat in op 1 februari 2008.

De Haan volgt mw. prof. dr. Dymph van den Boom op, die in oktober rector magnificus van de UvA werd. Sinds oktober neemt prof. dr. Len de Klerk, hoogleraar Algemene planologie, het decanaat waar. De decaan heeft de algehele leiding van de faculteit en is verantwoordelijk voor onderwijs en onderzoek. Er ligt een belangrijke taak voor de nieuwe decaan bij de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve onderwijs- en onderzoeksterreinen binnen de faculteit. Een andere essentiële taak ligt bij de vorming van Graduate Schools voor de masteropleidingen en de opleiding van promovendi. Het definitieve plan hiervoor zal het komende jaar - onder leiding van de nieuwe decaan - vo vorm moeten krijgen. Daarnaast speelt de nieuwe decaan een prominente rol bij het bepalen van de missie en doelstellingen van de faculteit voor de komende jaren, onder andere ter voorbereiding van een nieuw meerjarenconvenant waarin afspraken tussen de faculteit en het College van Bestuur worden vastgelegd.

Wetenschappelijke loopbaan

De Haan studeerde Klinische Neuropsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkte vervolgens zo'n tien jaar in Oxford. Hij promoveerde in 1988 op onderzoek naar stoornissen in het herkennen van bekende gezichten aan Lancaster University (GB). In 2000 werd hij door de British Psychological Society gekwalificeerd als Full Practioner Neuropsychologist; in Nederland is hij als gezondheidspsycholoog geregistreerd bij het BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Sinds 1991 is De Haan hoogleraar Neuropsychologie aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoeksinteresses variëren van toegepaste klinische neuropsychologie tot fundamentele cognitieve neuropsychologie, in het bijzonder visuele, auditieve en lichamelijke waarneming, geheugen, emoties en bewustzijn. De Haan heeft meer dan tweehonderd wetenschappelijke artikelen en hoofdstukken op zijn naam staan en is (co)auteur van vier boeken. Hij is redactielid van verschillende vaktijdschriften en redacteur van het Journal of Neuropsychology. Sinds 2007 bezet hij ook een deeltijdleerstoel bij de afdeling Neurologie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Bestuurlijke functies

Naast hoogleraar is De Haan ook programmadirecteur van de master Cognitive Neuroscience aan de Universiteit Utrecht. Eerder was hij in Utrecht hoofd van de afdeling Psychonomie en wetenschappelijk directeur van het Helmholtz Instituut en Onderzoekschool. Verder was hij een van de oprichters van het interuniversitaire FC Donders Centre for Cognitive Neuroimaging. De Haan was bestuurslid van verschillende (inter)nationale organisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Psychonomie en de International Neuropsychological Society, en lid van verschillende wetenschappelijke adviesraden.

Over de faculteit

De Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG) verzorgt onderwijs en onderzoek in een groot aantal disciplines: Communicatiewetenschap; Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies; Pedagogiek en Onderwijskunde; Politicologie; Psychologie; en Sociologie en Antropologie. De faculteit heeft ruim 1.100 medewerkers en ruim 7.500 studenten volgen er onderwijs. Er zijn tien bacheloropleidingen en ruim twintig masterprogramma's.