Gemeente Groningen

Huisvuilpas kwijt? Nieuwe pas kost volgend jaar vijftien euro Wie zijn pasje voor de ondergrondse huisvuilcontainer kwijt raakt, betaalt volgend jaar vijftien euro voor een nieuw exemplaar. Ook gaan `veelstorters' in 2008 een extra afvalstoffentarief betalen. En de OZB stijgt gemiddeld met maximaal 3,25 procent. Dat staat in de nieuwe gemeentelijke belastingtarieven voor 2008, waarover de Groningse gemeenteraad binnenkort een besluit neemt.

Het afvalstoffentarief voor `veelstorters' is een nieuw tarief van 442,92 euro voor percelen met acht of meer bewoners. Die wil het stadsbestuur heffen vanuit de gedachte dat `de vervuiler betaalt'. Daarnaast stijgen de tarieven voor de afvalstoffenheffing volgend jaar met 4,5 procent. Eenpersoonshuishoudens betalen 296,76 euro. Tweepersoonshuishoudens moeten 316,68 euro voldoen. En huishoudens met drie tot en met zeven personen krijgen een aanslag van 331,92 euro in de bus.

OZB
Het stadsbestuur wil de tarieven van de onroerend zaakbelasting (OZB) voor volgend jaar verlagen. Dit is ter compensatie van de waardestijging van woningen en bedrijfspanden (WOZ-waarde). De tarieven worden zo gecorrigeerd dat de opbrengst van de OZB gemiddeld met niet meer dan 3,25 procent stijgt. Per huishouden kan de verhoging hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de nieuwe WOZ-waarde. Die staat op het aanslagbiljet dat de meeste huishoudens in februari 2008 ontvangen.

Rioolrechten
Het tarief voor de rioolrechten stijgt volgend jaar met 4,5 procent. Daarbij komt de jaarlijkse verhoging met 2,16 euro. Die is het gevolg van een besluit uit 1988. Toen ging de gemeenteraad akkoord met een kleine jaarlijkse tariefsverhoging om zo verouderde riolering te kunnen vervangen. Het tarief voor de rioolrechten wordt volgend jaar 119,05 euro.