Senternovem


24-11-2007 | Bulgarije ondertekent MJA

Op vrijdag 23 november 2007 is in Sofia de eerste Bulgaarse meerjarenafspraak energie-efficiency (MJA) ondertekend door het Bulgaarse ministerie van Economie en Energie (MEE) met vijf industriële proefbedrijven uit de branches chemie, mijnbouw en de metaalindustrie.
Bulgarije ondertekent MJA
Ondertekening door (van links naar rechts): Slavka Stefcheva (CEO van Zebra AD), Yoncho Pelovski (Vice-voorzitter van de Bulgaarse Chamber of Chemical Industry), Mr Lachezar Borrisov (namens minister Petar Dimitrov van het ministerie van Economische Zaken)

Succes
De ondertekening markeert de succesvolle afsluiting van de tweede fase van invoering van de meerjarenafspraken in Bulgarije. De invoering van de meerjarenafspraken wordt ondersteund door SenterNovem en gefinancierd door de EVD.

Energie-efficiency
De proefbedrijven hebben met behulp van Bulgaarse consultants 'Energie Potentieel Scans' uitgevoerd om de haalbare energie-efficiency maatregelen vast te stellen. De uitkomsten van de scans vormen de basis voor de meerjarenafspraken. Bovendien is een overzicht gemaakt van financieringsinstrumenten die in de Bulgaarse context energiebesparingsmaatregelen haalbaar kunnen maken. Bulgarije beschouwt de meerjarenafspraken als een doeltreffend en kosteneffectief instrument voor energiebesparing, zo bleek ook tijdens het 'Multi Country Event' dat in de laatste week van november in Amsterdam plaatsvond. Ook Roemenië, Tsjechië, Polen, Turkije en Oekraïne hebben belangstelling voor de meerjarenafspraken en zien het als een kosteneffectief instrument voor energiebesparing. Bulgarije vervult daarbij een voortrekkersrol.

Europees draagvlak
Het belang voor Nederland is het verwerven van medestanders in Europa voor een aanpak door middel van convenanten. In Brussel wordt op dit moment Europees beleid ontwikkeld voor energiebesparing. Nederland zal verplicht worden dit beleid te implementeren. Voor de continuïteit in beleid zijn we gebaat bij een Europese aanpak via meerjarenafspraken.