Senternovem


07-12-2007 | Internationale belangstelling voor proef met luchtwassers in Brabant

Amerikaanse onderzoekers in Elsendorp

De proef met luchtwassers in varkensbedrijven in het oosten van de provincie, kan op internationale belangstelling rekenen. Eerder brachten gasten uit de Krim en de Franse departement Finistère (Bretagne) een bezoek aan de regio. Vandaag bezochten Amerikaanse onderzoekers het bedrijf van Nico van Deurzen in Elsendorp. Van Deurzen heeft 750 zeugen en 5000 vleesvarkens. Sinds begin 2007 werkt hij mee aan de proef om met gecombineerde luchtwassers de stankhinder te reduceren.

Wetenschappers van de Iowa State University onderzoeken in hun eigen land de milieuproblemen in de pluimvee- en varkenshouderij. De Amerikanen zijn met name geïnteresseerd in de ontwikkelingen rond luchtwassers in Europa, maar ook in andere emissiearme oplossingen voor geur- en ammoniakuitstoot. De verwachting is dat op termijn ook in de VS voor grootschalige bedrijven emissiearme maatregelen moeten worden toegepast.

Tijdens het bezoek aan Elsendorp kregen de Amerikanen uitleg over de werking van de gecombineerde luchtwassers, de ontwikkelingen die de systemen doormaken en de beleidsmatige belangstelling voor deze systemen.

Op het bedrijf van Nico van Deurzen zijn sinds kort onderzoeksmetingen van start gegaan. Het onderzoek zal in totaal drie jaar duren. De bedoeling is uiteindelijk om de prestaties van de technische systemen verder te verbeteren.