FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: CSU-commissie erkent klachten treinschoonmakers

De commissie die schoonmaakbedrijf CSU in het leven had geroepen om de klachten van schoonmakers over hun arbeidsvoorwaarden te onderzoeken, heeft vandaag de verantwoordelijkheid van het schoonmaakbedrijf erkend voor de te lage uitbetaling van lonen en toeslagen van buitenlandse werknemers.

Ook oordeelt de commissie dat de veiligheidsprocedure 'niet waterdicht' was en verder aangescherpt moet worden. Over de wijze waarop CSU met klachten omging, spreekt het rapport dat CSU 'alerter' had moeten zijn.

FNV Bondgenoten is te spreken over de uitkomst van het onderzoek. Ron Meyer, bestuurder van FNV Bondgenoten: "Als zelfs deze commissie, waarop qua vorming en opdrachtstelling heel wat aan te merken viel, tot de conclusie komt dat één en ander schortte aan toepassing van cao en veiligheidsvoorschriften, dan is dat een bevestiging van wat de mensen op de werkvloer al maanden roepen. CSU heeft dat lange tijd ontkent. Dat CSU en opdrachtgever Nedtrain nu beter bij de les zijn en oplossingen bieden, is een regelrecht succes van de actievoerders!"

In september 2007 kwamen tientallen treinschoonmakers in Heerlen en Maastricht in opstand. Zij protesteerden onder andere tegen de slechte behandeling door hun leiding, de onjuiste uitbetaling van lonen, de slechte toepassing van veiligheidstests en een te hoge werkdruk. De door CSU in het leven geroepen en vormgegeven onderzoekscommissie erkent in het vandaag uitgekomen rapport de klachten van de schoonmakers.

De treinschoonmakers zijn overigens nog lang niet tevreden over alle gesuggereerde oplossingen. Meyer: "Hoe onder andere de oorzaak van het werkdrukprobleem, de stijl van leidinggeven en de veiligheidstests worden aangepakt, is nog niet erg helder."

Schoonmakers, vóór een betere toekomst! Respect, waardering en zichtbaarheid: NU! Check het maatschappelijke
platform: www.steundeschoonmakers.nl.

---