Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Breda (7/12)

BREDA, 7 december 2007

Twee fietsendieven en winkeldief aangehouden tijdens actie

BREDA: Een agent die deel uitmaakt van het Najaarsoffensief team dat is ingesteld in het kader van het Donkere Dagen Offensief was gisteren bij maar liefst drie arrestaties betrokken. Hij betrapte tijdens zijn surveillance in het Centrum van Breda in burger twee fietsendieven en wist ook nog een winkeldief te achterhalen.

De eerste arrestatie was omstreeks 11.50 uur. De agent zag een hem ambtshalve bekend persoon zich verdacht ophouden bij de gestalde fietsen op de Karnemelkstraat. De politieman zag vervolgens dat de verdachte, een 44-jarige Bredanaar, het slot van een damesfiets forceerde. De dief liep weg met de gestolen fiets in de richting van de Markendaalseweg alwaar hij werd aangehouden.

De tweede arrestatie volgde in het begin van de middag op de Haagdijk. De agent zag een beveiligingsmedewerker van een groot warenhuis in de Barones achter een winkeldief aanrennen. De politieman wist de verdachte, een 28-jarige Bredanaar, uiteindelijk na een achtervolging halverwege de Haagdijk aan te houden. Hij had drie spijkerbroeken in zijn eigen broek gestopt en de detectielabels met aluminiumfolie afgeplakt. Het alarm ging echter toch af, waarna hij naar buiten rende, achtervolgd door een bewaker. De verdachte is in verzekering gesteld.

De derde arrestatie van deze agent vond donderdagmiddag omstreeks 17.15 uur op de Nieuwstraat plaats, alwaar hij een fietsendief op heterdaad aanhield. De verdachte, een 33-jarige veelpleger, had een fiets in zijn auto geladen. Hij is ook in verzekering gesteld.

De politieman zag dat een naar later bleek 33-jarige Bredanaar midden op de weg stond. Hij zag tevens dat in de auto een dure damesfiets lag. De bestuurder verklaarde dat de fiets van zijn vriendin was en dat zij hem had gevraagd om de fiets op te halen. Terwijl de man zijn verhaal vertelde, kwam een vrouw aangelopen die direct begon te roepen dat haar fiets was gestolen. Deze vrouw, een 50-jarige Bredase, herkende de fiets in de auto terug. Zij had deze op de Nieuwstraat nabij de H & M winkel gestald. De verdachte was direct zo hoffelijk om de vrouw zijn verontschuldigingen aan te bieden, hij gaf onmiddellijk toe de fiets te hebben gestolen. Hij staat op de lijst als veelpleger. Hij verklaarde 1,5 gram heroïne per dag (circa 30 euro) nodig te hebben en dat te combineren met methadon. Hij was blij dat hij aangehouden was en dat hij nu met de feiten werd geconfronteerd.

Vijf arrestaties tijdens horecatoezicht

BREDA: De politie heeft vannacht een redelijk rustige dienst beleefd in het uitgaanscentrum. Tijdens het horecatoezicht werden slechts vijf arrestaties verricht. Eén verdachte werd door een portier van een café aangehouden op de verdenking van het dealen van drugs. De knaap had 10 gebruikershoeveelheden met vermoedelijk cocaïne en meer dan 2000 euro bij zich. Hij is in verzekering gesteld.

· Een alerte portier van een café op de Visserstraat heeft omstreeks 23.15 uur een 42-jarige man uit Oudenbosch aangehouden omdat via de camera was gezien dat de verdachte drugs aan het dealen was in de toiletruimte. De verdachte had 10 eenheden met vermoedelijk cocaïne en een geldbedrag van circa 2000 euro, in bezit.

· Omstreeks 00.10 uur werd op de Potkanstraat een 21-jarige man uit Bergen op Zoom aangehouden nadat via het cameratoezicht was gesignaleerd dat hij een gripzakje (met cocaïne) liet zien aan een andere uitgaander. Hij werd aangehouden.

· Een 18-jarige jongeman uit Made werd omstreeks 02.40 uur op de Torenstraat aangehouden terzake het verstoren van de openbare orde. Hij zou in een discotheek tijdens een conflict een glas naar een andere bezoeker hebben gegooid. Hij pleegde bovendien verzet toen hij naar zijn cel werd gebracht en beledigde de agenten.

· Een 21-jarige Bredanaar werd omstreeks 04.00 uur aangehouden op de Vismarktstraat omdat hij in een café een 18-jarige plaatsgenoot tegen het gezicht had geslagen. De politie onderzoekt ook of het slachtoffer de verdachte heeft uitgedaagd.

· Een 46-jarige man uit Geertruidenberg werd eveneens omstreeks 04.00 uur aangehouden op de Vismarktstraat. Er waren verdenkingen dat de man cameras in een café vernield had. Bij onderzoek bleek hij ze alleen weggedraaid te hebben.

Politie, gemeente en horecaondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het uitgaanspubliek. Daarvoor gelden wel enkele spelregels voor elke bezoeker van het horecagebied. Wie komt voor de gezelligheid, is van harte welkom. Wie Breda bezoekt met andere, minder goede bedoelingen, zoals het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, drugs- en overmatig alcoholgebruik, zal dat merken. Bij zulke overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng

en doortastend als het moet. Zo blijft stappen in de binnenstad van Breda nu en in de toekomst veilig en karaktervol.

Gesignaleerd persoon aangehouden

ETTEN-LEUR: De politie heeft vannacht omstreeks 00.40 uur op de Liebosweg tijdens een controle in het kader van het Donkere Dagen Offensief een 19-jarige man uit Etten-Leur aangehouden omdat hij nog gesignaleerd stond in het opsporingsregister. De man bleek geen gehoor te hebben gegeven aan een bevel van de officier van justitie om zijn DNA af te staan. De man is meegenomen naar het cellencomplex in Breda.

Wildplasser aangehouden

BREDA: Een 27-jarige Eindhovenaar is donderdagavond omstreeks 21.00 uur op de Waterstraat aangehouden nadat agenten gezien hadden dat hij tegen een gevel stond te urineren. De reden voor zijn arrestatie was dat de man zich ook op geen enkele wijze kon legitimeren. Nadat aan het bureau zijn personalia geverifieerd waren is hij rond 22.30 uur weer in vrijheid gesteld. Hij krijgt voor beide overtredingen een proces-verbaal.

Gesignaleerde auto-inbreker opgepakt

BREDA: De politie heeft donderdagmiddag met toestemming van de officier van justitie op de Claudius Prinsenlaan een 20-jarige Bredanar aangehouden omdat hij nog gezocht werd vanwege een auto-inbraak. Zijn arrestatie vond plaats tijdens een
verkeerscontrole. De verdachte zat achterop een scooter die gecontroleerd werd. Een agent herkende de passagier van een foto die op de briefing getoond was. Hij wordt verdacht van een auto-inbraak op 28 november jl. die plaats vond op de Haagweg. De inbreker had het raam van het rechtervoorportier ingeslagen en een aktetas gestolen. Agenten hadden hem kort na de inbraak uit een brandgang zien komen waar de gestolen aktetas werd gevonden. Ze konden hem op dat moment echter niet meer achterhalen. De verdachte is in verzekering gesteld.

Vier arrestaties voor vuurwerkbezit

BAARLE-NASSAU: De politie heeft gistermiddag omstreeks 15.30 uur op de Hoogbraak vier 15-jarige jongens uit Amstelveen aangehouden ter zake vuurwerkbezit. De agenten zagen de knullen die sportassen droegen bij de bushalte staan. Toen de agenten keerden, waren de knapen verdwenen. De dienders troffen hen verscholen tussen de woningen aan. Ze hadden allemaal vuurwerk bij zich. Ze worden vermoedelijk doorverwezen naar Bureau Halt. Hun ouders zijn van de arrestatie in kennis gesteld.

Gezochte man gearresteerd

BREDA: Een 38-jarige Tilburger die werd gezocht is gisteravond aangehouden in een ziekenhuis aan de Molengracht. De man is daarna overgebracht naar het politiebureau Mijkenbroek en al daar aangehouden. De verdachte had een boete openstaan van 4027,-.

Auteur: Willem van Hooijdonk