GroenLinks

Strategiewisseling bepleit op Afghanistan-conferentie

vlag van Afghanistan 7 december 2007

Hulpverlening en wederopbouw is gebaat bij een ingrijpende wijziging van de strategie van de internationale missies in Afghanistan. Dit was de conclusie van een conferentie voor Europese hulporganisaties op 6 december.

Het was de vierde keer dat europarlementariër Joost Lagendijk (GroenLinks) gastheer was voor vertegenwoordigers van hulporganisaties en Europese beleidsmakers. "Drie jaar geleden pasten de deelnemers nog in klein zaaltje. De betrokkenheid van de EU en Europese hulporganisaties bij Afghanistan is sindsdien alleen maar gegroeid. Daarbij komen ook steeds meer moeilijke vragen op," zei Lagendijk.

Meisjes naar school
Hij haalde het voorbeeld aan van de veiligheidssituatie, mooi geïllustreerd met een kaartje in de Volkskrant. Het overgrote deel van Afghanistan is nu onveiliger dan twee jaar geleden, maar wat zegt dat over de missies? "Het beeld van het Afghaanse meisje dat weer naar school gaat, maakte een paar jaar geleden veel indruk in Europa. Nu gaan er meer Afghaanse meisjes naar school dan toen, maar desondanks vragen ook steeds meer Europeanen zich af waarom wij zoveel geld en mensen moeten besteden aan dat verre, gevaarlijke land."

Belangrijke problemen in de hulpverlening die aan bod kwamen waren communicatie en coördinatie met de Afghanen (moet beter), het bestrijden van papaverteelt (niet besproeien) en corruptie (ambtenarensalarissen zijn te laag). De onveiligheid in het land was volgens de aanwezigen niet te wijten aan een overweldigende steun aan de Taliban. Anja de Beer van Afghan Relief benadrukte dat geweld vaak het gevolg was van lokale conflicten, bijvoorbeeld over land, water of familieaangelegenheden.

Magneet voor geweld
Een belangrijke onderwerp dat aan bod kwam was de verhouding tussen de civiele hulp en de militaire missies. "De groeiende onveiligheid in Afghanistan doet de vraag rijzen of het leger onderdeel is van het probleem of onderdeel van de oplossing," zei Lagendijk. "Vormen de militairen een magneet die geweld aantrekt of kunnen ze Afghanistan vrede brengen?"

Volgens Annabel Taylor van de Britse organisatie BAAG was er veel fout gegaan in de communicatie. Door de regionale NAVO-eenheden "Provincial Reconstruction Teams" te noemen zijn valse verwachtingen gewekt in Afghanistan. De militairen moeten de hulpverlening volgens haar zo veel mogelijk aan hulporganisaties overlaten en zich concentreren op hun veiligheidstaak.

Dood Taliban-strijders geen goed nieuws
Shah Mahmoud, die naar eigen zeggen namens de Afghaanse plattelandsbewoners sprak, zei dat de internationale gemeenschap aan de Afghaanse regering moest gehoorzamen en niet andersom. "In de ogen van de Afghanen heeft de regering geen legitimiteit. President Karzai heeft met tranen in zijn ogen gesmeekt dat de buitenlandse troepen geen burgers meer vermoorden. Maar de troepen trokken zich er niets van aan."

Volgens Mahmoud communiceert de internationale gemeenschap niet goed. "Vijftig Taliban gedood. Dat wordt als groot nieuws gebracht. Maar de Afghanen zijn daar niet blij mee. Ze denken: wie zijn die Taliban? Is het mijn broer, mijn neef, mijn buurman?" Mahmoud wees erop dat veel mensen niet uit overtuiging bij de Taliban gaan, maar omdat het soms de enige manier is om geld te verdienen.

Andere strategie
Francesc Vendrell, als speciaal vertegenwoordiger van de EU voor Afghanistan één van de belangrijkste Europese spelers, meende dat het terugtrekken van Europese troepen desondanks geen optie is. "Als we terugtrekken, laten we Afghanistan over aan de niet altijd fijnzinnige Amerikaanse methodes. Zonder internationale militaire aanwezigheid nemen de Taliban en de "warlords" het land weer over."

Wel bepleitte Vendrell een aantal belangrijke wijzigingen:
1. Er moet een betere coördinatie komen tussen internationale actoren, zodat het duidelijker is wat we van de Afghanen verlangen.

2. De rollen van de verschillende militaire missies moeten duidelijker gedefinieerd worden en militaire acties moeten beter worden afgestemd met het Afghaanse ministerie van Defensie.
3. Als met een militaire actie het krediet van de internationale gemeenschap in Afghanistan zou kunnen verspelen, moet er van af worden gezien. Ook als er dan wat Taliban-strijders vrijuit gaan.
4. Illegale gewapende groepen moeten waar mogelijk ontbonden worden. In het noorden, waar het relatief veilig is, kunnen de militaire missies dit aanpakken.

5. Op lokaal niveau moet er een politiemacht komen die de tribale structuur van de gemeenschap weerspiegelt.

6. We moeten benadrukken dat we bepaalde instituties ondersteunen, niet bepaalde personen.

Bovendien zouden onderhandelingen met minder ideologische onderdelen van de Taliban volgens Vendrell de veiligheidssituatie kunnen bevorderen. De deelnemers hadden veel ideeën voor verbeteringen. Of deze ideeën in de praktijk kan worden gebracht en of dat tot concrete resultaten zal leiden, blijft de vraag. GroenLinks in Europa zal volgend jaar waarschijnlijk weer een conferentie organiseren, waar deze vragen beantwoord kunnen worden.

Zie ook:

* dossier Europa in de wereld