Gemeente Breda

Breda voortvarend aan de slag met het landelijke klimaatakkoord

De Gemeente Breda ontvangt in 2008 EUR 61.650 subsidie voor de uitvoering van klimaatbeleid. De gemeente maakt hierbij gebruik van een tussentijdse regeling, bestemd voor gemeenten die het eerste vierjarige klimaatprogramma hebben afgerond. In totaal ontvangen 18 gemeenten deze subsidie. Met de activiteiten die Breda op dit gebied uitvoert, ondersteunt de gemeente het klimaatakkoord dat het Rijk en de Vereniging Nederlandse Gemeenten onlangs hebben afgesloten. "Breda is een van de eerste gemeenten die werkt maakt van klimaatbeleid. Ook als lokale overheid kun je een bijdrage leveren aan het klimaat en stimuleer je burgers en bedrijven om bewust met energie om te gaan", aldus wethouder Willems.

Klimaat akkoord Rijk-VNG

Het Rijk en gemeenten hebben afgesproken om hoge prioriteit aan het klimaatbeleid te geven. Het akkoord sluit goed aan op de Bredase doelstelling om in 2015 een eind op weg te zijn naar een energieneutrale gemeente. De uitgangspunten uit het klimaatakkoord worden dan ook meegenomen in het nieuwe klimaatbeleid dat Breda samen met haar energiepartners, zoals de woningcorporaties, energieleveranciers, installateurs en bedrijven gaat opstellen. Binnenkort maakt het Rijk de criteria voor een nieuwe subsidieregeling bekend die ingaat in 2009.

Voorbeeldfunctie overheid

Het klimaatakkoord benadrukt de voorbeeldfunctie van overheden. De gemeente Breda is al een project gestart om energie te besparen in de gemeentelijke gebouwen. In een aantal gebouwen, waaronder het stadskantoor, wordt bekeken welke energiebesparende maatregelen genomen kunnen worden. Deze gebouwen krijgen ook een energielabel, zoals dit per 1 januari 2008 verplicht is bij de verkoop van particuliere woningen. Met dit project bereidt de gemeente zich bovendien voor op de inkoop van groene stroom voor eigen gebouwen en installaties.

Duurzaam ondernemen

In het klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt over duurzaam ondernemen bij bedrijven. De gemeente Breda heeft al een aantal succesvolle projecten uitgevoerd met bedrijven, waaronder diverse grafische bedrijven, hotels, supermarkten en bedrijven op bedrijventerrein de Mark. Ook het komende jaar worden bedrijven gestimuleerd om aan de slag te gaan met energiebesparing en vervoersmanagement.

Energiebesparing in woningen en woningbouw

Energiebesparing in de gebouwde omgeving vraagt een forse inzet van gemeenten. In projecten als Nieuw Wolfslaar heeft de gemeente bijvoorbeeld koude/warmteopslag gerealiseerd, waarmee energiezuinig verwarmd en gekoeld kan worden. Ook de komende jaren zet de gemeente in op zeer energiezuinige woningbouw. Daarnaast komt er een project voor de inwoners van Breda, waarin een combinatie van advies, maatregelen en financiering aangeboden wordt om Bredanaars te helpen om energie te besparen. Energie besparen is goed voor het klimaat en zorgt voor een comfortabele woning met een lagere energierekening.

In het klimaatakkoord komen een aantal onderwerpen aan de orde die in Breda nog niet uitgebreid aan de orde zijn gekomen. De gemeente gaat daarom komende jaren extra inzetten op het verminderen van de uitstoot van CO2 door verkeer. De gemeente richt zich niet alleen op het tegengaan van klimaatverandering, maar onderzoekt ook op welke wijze de gevolgen van klimaatverandering kunnen worden opgevangen, bijvoorbeeld door extra waterberging.

Breda, 7 december 2007