Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 7 december 2007

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Tijdens het zwangerschapsverlof van Vlaams minister Kathleen Van Brempt neemt Vlaams minister Frank Vandenbroucke haar bevoegdheden tijdelijk over.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, vice-minister-president Dirk Van Mechelen, vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Hilde Crevits
De Vlaamse Regering keurt de subsidieovereenkomst goed tussen het Vlaamse Gewest, het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en de BAM in het kader van bijkomende infrastructuurverbeteringen voor de Van Cauwelaertsluis. Aan de nv BAM (Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel) wordt machtiging verleend om het renovatieproject Van Cauwelaertsluis uit te voeren.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de verdeling van het bufferkrediet van het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken voor het begrotingsjaar 2007 ten belope van ruim 4,3 miljoen euro.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed over de vaststelling van het agentschapsspecifieke personeelsstatuut van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB ). Het besluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen met het Sectorcomité XVIII Vlaamse Gemeenschap
- Vlaams Gewest en gaat daarna voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed met de lijst van beroepen waarvoor je een titel van beroepsbekwaamheid kunt krijgen. Het besluit gaat nu naar de Raad van State voor advies.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief de besluiten over de leertijd en over de ondernemersopleiding. De actualisering betreft de vergoeding bij arbeidsongeval en voor zwangere leerlingen/cursisten-stagiairs. De aanpassingen beogen dat leerlingen en cursisten-stagiairs (l&c) in geval van een arbeidsongeval onmiddellijk een vergoeding van de verzekeringsmaatschappij ontvangen; dat l&c die beperkt onderworpen zijn aan de RSZ gedurende de eerste dertig dagen van de schorsing wegens zwangerschaps- en bevallingsrust een gewaarborgde leer-/stagevergoeding van de patroon ontvangen; dat l&c die volledig onderworpen zijn aan de RSZ bij schorsing van de overeenkomst wegens zwangerschaps- en bevallingsrust een moederschapsuitkering van de ziektekas krijgen en dat l&c die volledig onderworpen zijn aan de RSZ maar nog niet gerechtigd zijn op uitkeringen omdat ze nog een wachttijd moeten vervullen, bij schorsing van de overeenkomst wegens zwangerschaps- en bevallingsrust een gewaarborgde leer-/stagevergoeding van de patroon ontvangen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering kent 1,07 miljoen euro subsidies toe aan de universiteiten en hogescholen in het kader van het sectoraal vormingsfonds. Dat fonds heeft tot doel de universiteiten en hogescholen te stimuleren tot bijkomende initatieven voor de vorming van hun personeel.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt het besluit over de studiegebieden en structuuronderdelen in het voltijds secundair onderwijs principieel goed. Het gaat om enkele bijsturingen en de verwerking van de eerste resultaten van de screening van studiegebieden. Dit besluit vervangt het oude besluit van 7 september 1999. De Raad van State zal nu haar advies uitbrengen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt het besluit goed over de toekenning van een tegemoetkoming aan de schoolbesturen in het vrij gesubsidieerd onderwijs voor de kosten die zij maken voor de verplichte aanstelling van een commissaris die de financiële controle doet. De tegemoetkoming kan maximaal oplopen tot 90 % van het totaalbedrag. De overige 10 % moeten de schoolbesturen zelf bekostigen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In het kader van de invoering van ICT-eindtermen en ontwikkelingsdoelen hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ICT-infrastructuurprogramma voor de informatisering van het onderwijs - schooljaar 2007-2008. Er wordt bijna 10,3 miljoen euro ter beschikking gesteld aan de onderwijsinstellingen om zich uit te rusten met ICT-middelen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering stemt in met een gewijzigd koninklijk besluit dat uitvoering geeft aan de Europese richtlijnen voor de goedkeuring van voertuigen. Het gaat om een omzetting van richtlijnen in verband met de homologatienormen van voertuigen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering legt voor het structuuronderdeel derde graad TSO, podiumtechnieken in het studiegebied mechanica-elektriciteit, van het KTA Sint-Agatha-Berchem-Anderlecht de tellingsdatum met betrekking tot de vaststelling van de omkaderingsnormen voor de diverse personeelscategorieën enerzijds en de bepalingen van de werkingsmiddelen anderzijds, vast op 1 oktober 2007.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State zet de Vlaamse Regering definitief het licht op groen voor het ontwerpdecreet over de financiering van de werking van de hogescholen en de universiteiten. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In het kader van de Competentieagenda keurt de Vlaamse Regering een herverdeling goed van kredieten ten belope van 160.000 euro voor een maatregelspoor binnen het beleidsdomein Onderwijs en Vorming en van ruim 1,5 miljoen euro voor vijf maatregelsporen binnen het beleidsdomein Werk en Sociale Economie. De herverdeling gebeurt met middelen van het provisioneel krediet Meerbanenplan en van het provisioneel krediet Maatregelen nieuw werkgelegenheidsakkoord.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Bert Anciaux
De Vlaamse Regering kent een subsidie van 500.000 euro toe aan de vzw DIVA, Dienst Informatie Vorming en Afstemming voor het begrotingsjaar 2007. vzw DIVA werd opgericht met het oog op de afstemming en samenwerking tussen de publieke opleidingsverstrekkers om zo de participatie van volwassenen aan levenslang en levensbreed leren te verhogen.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering keurt de beheersovereenkomsten 2008-2010 goed met het Agentschap Kunsten en Erfgoed en het Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen. Ze worden voorgelegd aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het uitvoeringsbesluit bij het decreet over het stimuleren van een kwalitatief en integraal lokaal cultuurbeleid. Het besluit past een aantal bepalingen aan over het gemeentelijke cultuurbeleid, de gemeentelijke openbare bibliotheken en de culturele centra. De aanpassing is nodig na de wijziging van het decreet over het lokaal cultuurbeleid op 4 juli 2007.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering keurt het besluit tot internationale ratificatie van het samenwerkingsakkoord met Kroatië principieel goed. Het samenwerkingsakkoord werd ondertekend in Zagreb op 13 november 2006 en goedgekeurd bij het decreet van 23 november 2007. Het besluit wordt nu voorgelegd aan de Federale Regering.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering kent 300.000 euro subsidie toe aan UNIZO Internationaal vzw als tegemoetkoming in de uitbouw van de helpdeskfunctie Import Vlaanderen voor het project Go North. In drie landen wordt een netwerk van contactpunten uitgebouwd waar de ondernemers terecht kunnen met hun vragen. Per land, en in Zuid-Afrika per provincie, wordt een team van specialisten opgericht en opgeleid voor de begeleiding van de ondernemingen in de (voorbereiding op) export naar Europa. Het project concentreert zich in zijn tweede werkjaar enerzijds op de verdere versterking van het plaatselijke netwerk en anderzijds op het toeleveren van de nodige expertise.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering keurt de beheersovereenkomst 2008-2010 met het Agentschap voor Overheidspersoneel goed.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois Na advies van de Raad van State stelt de Vlaamse Regering de datum van inwerkingtreding vast van het besluit van 29 april 2005 dat de aanstelling regelt van de bedienaars der erediensten en moreel consulenten bij sommige diensten van de Vlaamse overheid. Het besluit en het daaraan verbonden decreet treden in werking op 1 december 2007. Het besluit regelt ook de toekenning van maaltijdcheques.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois Ontslagnemend lid Diane Verstraeten wordt vervangen door Christine Claus in het Raadgevend Comité van het agentschap Toerisme Vlaanderen.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering ondertekent het verdrag tot wijziging van het Verdrag over de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap. In tegenstelling tot het Europees Grondwettelijke Verdrag blijven de twee basisverdragen in dit verdrag integraal behouden. De bedoeling blijft de efficiëntie en de democratische legitimiteit van de uitgebreide Unie en de samenhang van haar externe optreden te verbeteren.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de geselecteerde projecten in het kader van de vrijwaring van een pluriforme, onafhankelijke en performante Vlaamse opiniepers. Er wordt 1 miljoen euro verdeeld over 11 projecten.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de beheersovereenkomst met het Agentschap voor Binnenlands Bestuur.

Op voorstel van minister Marino Keulen In het kader van de uitvoering van het gemeente- en provinciedecreet hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het besluit met de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het provincie- en gemeentepersoneel, en met enkele bepalingen over de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de OCMW's.

Op voorstel van minister Steven Vanackere In het kader van de extra toegekende middelen voor realisatie van het uitbreidingsbeleid en het nieuwe beleid in 2007, dient het programmatiecijfer voor voorzieningen voor personen met een handicap aangepast te worden. De Vlaamse Regering wijzigt de programmatie voor de residentiële en semi-residentiële sector en voor de diensten voor zelfstandig wonen (ambulante sector). Het gaat om een uitbreiding van respectievelijk 340 en 11 plaatsen.

Op voorstel van minister Steven Vanackere In het kader van de Bijzondere Jeugdbijstand kent de Vlaamse Regering bijna 5,7 miljoen euro subsidie toe aan projecten Herstelgerichte en Constructieve Afhandeling.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering kent 250.000 euro toe aan de vzw Federatie Pleegzorg in Leuven voor het organiseren van het project S - Sensibiliseringsactie Pleegzorg 2007-2009. De campagne moet een juist beeld geven van pleegzorg in onze samenleving en bij relevante actoren binnen de sociale sector. Daarnaast moet het leiden tot werving van pleegouders.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering beslist tot herverdeling van twee provisionele kredieten binnen het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Op voorstel van minister Steven Vanackere In het kader van het Vlaams akkoord voor de non-profit/social profit beslist de Vlaamse Regering tot overheveling van een krediet voor de invulling van de maatregelen voor de gesco's.

Op voorstel van minister Steven Vanackere Katrien Verhegge wordt, met ingang van 1 januari 2008, aangesteld als administrateur-generaal van het agentschap Kind & Gezin.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering kent respectievelijk 120.000 euro en 250.000 euro subsidie toe aan het Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Camillus in Sint-Denijs-Westrem en het Psychiatrisch Centrum Bethanië in Zoersel voor het project 'moeder-kind zorgeenheid'. De subsidies worden toegekend voor de verzorging van de baby's die samen zijn opgenomen met hun moeder. Kinderverzorgers hebben de taak om de baby's te verzorgen tijdens de opname van de moeder. Daarnaast leren de kinderverzorgers ook een aantal vaardigheden aan de moeders.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering beslist delen van het grondgebied van de gemeente Hechtel-Eksel te onderwerpen aan landinrichting en belast de Afvalmaatschappij Limburg, afdeling Regionale Milieuzorg, met de uitvoering van het landinrichtingsplan of gedeelten ervan.

Op voorstel van minister Hilde Crevits In het kader van de Europese richtlijn over omgevingslawaai wijzigt de Vlaamse Regering de samenstelling van het bestuurcomité ter zake. The Brussels Airport Company en de NMBS Holding worden niet meer als lid van het bestuur aangewezen. Wel wordt een verplichte adviesvraag bij beide rechtspersonen ingeschreven.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt de lijst van de bodemsaneringen goed waarvan de uitvoering ambtshalve door de Openbare Afvalstoffenmaatschappij voor het Vlaamse Gewest (OVAM ) in de loop van 2008 zal worden begonnen of voortgezet.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief twee besluiten goed in het kader van het 'Vlaams Toewijzingsplan CO2-emissierechten 2008-2012'. Het eerste besluit optimaliseert de bestaande regelgeving over de verhandelbare emissierechten voor broeikasgassen op basis van de ervaringen bij de uitvoering van het toewijzingsplan CO2-emissierechten voor de periode 2005-2007. Het tweede besluit brengt titel I en titel II van het VLAREM in overeenstemming met deze optimalisering, maar houdt daarnaast ook rekening met de beschikking van de Europese Commissie van 16 januari 2007 over het nationaal plan voor de toewijzing van broeikasgassen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering beslist principieel tot toekenning van premies voor het uitvoeren van energiebesparende investeringen in woningen. Het besluit komt tegemoet aan een vastgesteld hiaat in de huidige regelgeving door het invoeren van premies voor diegenen die niet in aanmerking komen voor de fiscale aftrekregeling wegens het feit dat zij geen of onvoldoende belastingen hoeven te betalen om een volledige aftrek mogelijk te maken. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de SERV en aan de MiNa-raad.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering keurt de subsidieovereenkomsten goed met het Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) en de Vlerick Leuven Gent Management School. Het betreft de onderzoeksfinanciering: 600.000 euro voor het ITG en 220.00 euro voor de Vlerick school.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens In het kader van de Doelstelling 3 programma's 2007-2013 Europese Territoriale Samenwerking keurt de Vlaamse Regering de Vlaamse co-financiering van de Technische Bijstand goed. De Technische Bijstand van een programma dekt de kosten van het gemeenschappelijke technisch secretariaat, de voorbereiding, het beheer, het toezicht, de evaluatie, de communicatie en de controle van het programma. Zo krijgt het programma Grensregio Vlaanderen-Nederland bijna 1,42 miljoen euro, het programma Maas-Rijn ongeveer 587.000 euro en het programma Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen om en bij de 931.000 euro. 306.000 euro gaat naar het programma Noordzee Regio en het programma Noordwest Europa krijgt nagenoeg 220.000 euro.