Vlaamse Overheid

onderwijs goedgekeurd

Fundamentele hervorming financiering hoger onderwijs goedgekeurd

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 7 december 2007

Overleg over concrete uitwerking met vakbonden en besturen loopt verder

Op voorstel van Minister van Onderwijs Frank VANDENBROUCKE heeft de Vlaamse Regering vandaag het ontwerp van decreet over de financiering van het hoger onderwijs definitief goedgekeurd. Het kan nu naar het Vlaams Parlement. De tekst schoeit de financiering van universiteiten en hogescholen op een volledig nieuwe leest: aangepast aan de Bolognahervorming, gericht op resultaten in onderwijs en onderzoek en met oog voor meer én meer diverse studenten. Vandenbroucke: "Dit financieringsmodel moet een tweede democratiseringsgolf in ons hoger onderwijs mogelijk maken. Gelijke kansen zijn de rode draad, maar dan wel gelijke kansen op topkwaliteit. Want kansen op middelmatigheid zijn geen gelijke kansen." Met de vakbonden en besturen wordt verder overlegd over de concrete uitwerking voor professionele bachelors, hoger kunstonderwijs en humane wetenschappen.

Het was al langer duidelijk dat er een nieuw systeem voor de financiering van het hoger onderwijs moest komen. Het oude systeem spoorde bijvoorbeeld niet meer met de Bolognahervormingen en hypothekeerde door het gesloten en sterk forfaitair karakter van de financiering ook de ambitie van een tweede democratisering in ons hoger onderwijs. De minister zag in die noodzakelijke aanpassing een unieke gelegenheid om de financiering grondig te hervormen en veel krachtiger te koppelen aan een aantal beleidsdoelstellingen.

Zo wil hij de universiteiten en de hogescholen aansporen om niet alleen meer studenten aan te trekken, maar ook om meer te investeren in succesvolle studieloopbanen. Bovendien bouwt de minister in het financieringsmodel stimulansen in die de instellingen ertoe moeten aanzetten om ten aanzien van minder vertegenwoordigde groepen in het hoger onderwijs extra inspanningen te leveren. Zo wil hij, na de eerste democratisering van het onderwijs in de jaren '60, een tweede democratiseringsgolf teweegbrengen. Tegelijk verwacht hij van de studenten zelf een duidelijk engagement; daartoe dient de invoering van het leerkrediet. In de nieuwe financiering wordt voor het eerst ook rekening gehouden met de onderzoeksresultaten van de instellingen. Die zullen voortaan mee het bedrag van hun werkingsuitkeringen bepalen.

De nieuwe financiering start op 1 januari 2008 en gaat gepaard met een extra investering in het hoger onderwijs van 45 miljoen euro. Op kruissnelheid zal het budget voor hoger onderwijs bijna 119 miljoen euro hoger liggen dan bij het begin van de regeerperiode. Dat is een stijging met meer dan 10 procent. Ook de middelen voor sociale voorzieningen werden met 10 miljoen euro verhoogd.

Samen met de bonden en de besturen van de instellingen wordt nog gewerkt aan de uitvoering van een aantal engagementen die de minister reeds eerder genomen heeft naar aanleiding van het sociaal overleg over het decreet:

- de verhoging van het budget voor de professionele bachelors, waarvoor de minister 7 miljoen euro extra wil uittrekken.
- een aangepaste regeling met financiële garanties voor het hoger kunstonderwijs en met een stappenplan voor rationalisatie.
- de manier waarop wetenschappelijke publicaties meegeteld worden voor de onderzoeksfinanciering, zal goed rekening houden met de specifieke noden van humane wetenschappen. Een nieuw op te richten werkgroep met vertegenwoordigers uit de betrokken disciplines zal dit debat verder opvolgen en in goede banen leiden.

De nieuwe financiering van het hoger onderwijs vormt samen met een nieuwe financiering van de werkingsmiddelen in het leerplichtonderwijs een cruciaal onderdeel van de "eerste proef" van de tienkamp voor gelijke onderwijskansen van Frank Vandenbroucke.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 00
GSM: 0476 60 02 15
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be