Fortis Bank

Published: 14:57 07.12.2007 GMT+1 /Source: FORTIS /BXS: FORB /ISIN: BE0003801181

Fortis krijgt mandaat om de financiering te verzorgen van het Terminal Cuenca del Plata Project in Uruguay

Op 7 december 2007 hebben Fortis Global Export & Project Finance (GEPF) en de Europese Investeringsbank (EIB) getekend voor een termijnkredietfaciliteit van USD 41,6 miljoen van de EIB om de uitbreiding te financieren van de Terminal Cuenca del Plata ("TCP") - de terminal voor containerafhandeling in Montevideo in Uruguay, mede mogelijk gemaakt door de Katoen Natie groep in Antwerpen.

Deze terminal werd in 2001 geprivatiseerd en is de grootste en modernste terminal voor containerafhandeling in Uruguay. Het financieringsproject richt zich op het versterken van de positie van de haven van Montevideo als een regionaal overslagcentrum dat kan concurreren met de havens van Buenos Aires (Argentinië) en Rio Grande do Sul (Brazilië).

Dankzij de langdurige relatie met de Katoen Natie heeft Fortis een aanbod gedaan waarbij de EIB het krediet verstrekt en Fortis instaat voor de commerciële garantie.

De opbrengst van EIB faciliteit zal worden gebruikt voor de financiering van het ontwerp en de bouw van de uitbreiding van de bestaande kade met 350 meter, het uitbaggeren van een nieuwe ligplaats, de aanwinning van circa 11,5 hectare land en de voorziening van de infrastructuur op het terminalterrein alsook de aanvoer en de installatie van apparatuur voor containerafhandeling. De civiele werken worden onder afzonderlijke contracten uitgevoerd door Soletanche Bachy (Frankrijk) en Jan de Nul N.V. voor het baggeren van slib en hydraulische zandopspuiting. De totale investeringskosten voor het project worden geschat op ongeveer USD 113 miljoen.

Fortis heeft ten gunste van de EIB een garantie verstrekt die alle aan het project verbonden commerciële risico's afdekt.

Via zijn dochteronderneming Seaport terminals N.V. heeft Katoen Natie in 2001 de concessie overgenomen voor de exploitatie van de TCP containerterminal voor een periode van 30 jaar. Katoen Natie, dat tot 2000 het op één na grootste havenbedrijf in Antwerpen was, heeft nu een grote spreiding van activiteiten en biedt een scala aan logistieke diensten. Thans bevindt het merendeel van de containerafhandelingsactiviteiten van de groep zich in de haven van Montevideo.

Voor Fortis past deze eerste transactie in Uruguay perfect in de strategie van de onderneming om belangrijke ontwikkelingsprojecten op het gebied van infrastructuur en industriële sectoren in Latijns-Amerika te ondersteunen (hoofdzakelijk in de mijnbouw- en energiesector).

Fortis is een internationale financiële dienstverlener op het gebied van bankieren en verzekeren. Wij bieden onze particuliere, zakelijke en institutionele klanten een breed pakket van producten en diensten via de eigen kanalen, in samenwerking met het intermediair en via andere distributiepartners. Met een marktkapitalisatie van EUR 40,3 miljard (30/11/2007), behoort Fortis tot de 15 grootste financiële instellingen van Europa. Onze sterke solvabiliteit, onze aanwezigheid in meer dan 50 landen en de toewijding en het professionalisme van onze 60.000 medewerkers stellen ons in staat om mondiale kracht te combineren met lokale flexibiliteit, een combinatie die garant staat voor optimale dienstverlening. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.com.

Global Export & Project Finance (GEPF) is het competence centre van Fortis voor langetermijn export- en projectfinanciering. Het heeft een volledig geïntegreerd internationaal team van meer dan negentig specialisten in België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Singapore, Spanje, Nederland, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Ook profiteert GEPF van de steun van de vertegenwoordigingskantoren in Algerije, Brazilië, China, India, Indonesië, Iran, Mexico, Filippijnen, Zuid Afrika, Zuid Korea, Vietnam en binnenkort ook Dubai. GEPF is gespecialiseerd in de structurering en het onderschrijven van de financiering van grote investeringsprojecten in opkomende markten alsmede initiatieven op het gebied van infrastructuur en onderhandse financiering in Europese landen. GEPF is één van de groeiplatformen van Fortis met een mondiaal bereik.

Perscontacten:

Brussel:


+32 (0)2 565 35 84
Utrecht:

+31 (0)30 226 32 19

Investor Relations:

Brussel:


+32 (0)2 565 53 78
Utrecht:

+31 (0)30 226 65 66