Gemeente Dordrecht

Persbericht

Grote opkomst bij Ondernemersbijeenkomst Dordt Doet het!

De samenwerking tussen verschillende sectoren in het bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen leidt tot succes! Dat is de belangrijkste conclusie van de ondernemersbijeenkomst Dordt Doet het! Ruim 400 ondernemers waren gisterenavond aanwezig bij Sarens. Er is gesproken over de eerste resultaten van de Economische Adviesraad Dordrecht (EAD), de nieuwe voorgestelde economische koers en de ambities voor 2008.

Volgens Burgemeester Bandell liggen er veel economische uitdagingen voor de stad. Het afgelopen jaar hebben daarvoor veel positieve ontwikkelingen in de stad plaatsgevonden. Hij noemde het Zonebeheerplan voor de Zeehaven, de komst van nieuwe horeca en de komst van nieuwe bedrijven op Dordtse Kil III en Businesspark Amstelwijck. Namens het college sprak hij zijn steun uit voor de initiatieven van de Economische Adviesraad.

Dordtse Doeners pakken door
Ad Scheepbouwer, voorzitter van de Economische Adviesraad, presenteerde het werkboek "Dordtse Doeners pakken dóór!" In dit werkboek is de stand van zaken opgemaakt na twee jaar EAD, wat zijn de eerste resultaten en zitten we op koers? Naast alle impulsen die zijn opgepakt en uitgevoerd is Ad Scheepbouwer trots op de komst van het nieuwe topinstituut Ecoshape, Building with Nature. Wethouder van den Oever en de heer Verhoeven van Boskalis hebben hiervoor gisteren hun handtekening gezet onder de overeenkomst.

De EAD heeft onderzocht hoe Dordrecht in de top 5 van vestigingslocaties kan komen. De conclusie is dat Dordrecht zich landelijk en zelfs internationaal kan profileren in de sectoren handel en logistiek, cultuur en toerisme, water en ecologie. Regionaal kan zij een centrumrol vervullen op het gebied van zorg, onderwijs en gezondheid. Daarvoor moet Dordrecht zichzelf wel op de kaart zetten! Kernwaarden hierbij zijn water, historie en vernieuwing. Voor 2008 staat al weer een aantal nieuwe initiatieven gepland die aansluiten bij de vier sectoren; een kenniscentrum watersport, Domotica aan huis, het Eiland van Columbus en de realisatie van een Kinderstraat.

Scheepbouwer deed op de bijeenkomst de oproep aan ondernemers om vooral de samenwerking te blijven opzoeken tussen diverse sectoren, overheid en kennisinstellingen: 'Beschouw niets als afgerond. Breng nieuw acties opgang, kom bij elkaar, zet de ramen open voor nieuwe onverwachte combinaties. Stimuleer elkaar!'

Ondernemers in gesprek
Op de bijeenkomst is onder leiding van Umberto Tan en Angelique van 't Riet met ondernemers van Villa Augustus, LanTel, Albert Heijn, de NOVU, impulsteam Zorg en Welzijn en het Eiland van Columbus gesproken over het vestigingsklimaat, innovatie en het belang van hoger onderwijs. Aan het gesprek namen D. van der Have van Villa Augustus, P. Vos van LanTel, W. Pijzel van NOVU, C. van der Poel van Albert Heijn , S. Schoemaker van het impulsteam Zorg en Welzijn en W. van Helder van het Eiland van Columbus deel. Met name het belang van hoger onderwijs werd door de ondernemers onderschreven.

Gastspreker Eckart Wintzen, innovatiedeskundige daagde ondernemers én de overheid tot nieuwe en onverwachte invalshoeken en werkwijze. 'Innovaties worden niet bedacht in laboratoria maar juist bij de koffiehoek, tijdens het netwerken. Daar waar je mensen tegenkomt die je normaal niet spreekt', aldus Wintzen. Hierna werd er uitgebreid genetwerkt op en rondom het resultatenplein van de EAD, de gemeente en Nederland Innovatief.

Samenwerking
De bijeenkomst is georganiseerd door de Economische Adviesraad in samenwerking met Werkgevers Drechtsteden, Dordrechtse Ondernemersvereniging, Turkse Ondernemersvereniging Dordecht, Contact Jonge Bedrijven Dordrecht, Kamer van Koophandel en partners van Nederland Innovatief: Kennisalliantie Zuid Holland, Novu, ID-NL, Octrooi Centrum Nederland, het Innovatieplatform en de gemeente.