Gemeente Oldenzaal


Happy Fris moet schadelijk alcoholgebruik door jeugd beperken

gepubliceerd op : 7-12-2007

De colleges van burgemeester en wethouders van Oldenzaal, Losser en Dinkelland hebben het meerjarig activiteitenplan Happy Fris gepresenteerd. Met dit plan willen de gemeenten schadelijk alcoholgebruik door de jeugd beperken.

Wethouders Rob Engbers van Dinkelland (links), Willem Termijtelen van Oldenzaal en Liane Venema van Losser toosten met fris op de gezamenlijke aanpak.

De jeugd drinkt te vroeg, te vaak en te veel. Met een integrale aanpak en een mix van voorlichting, voorzieningen en voorschriften willen de gemeenten bereiken dat de leeftijd waarop jongeren beginnen met drinken omhoog gaat naar 16 jaar en dat de hoeveelheden die jongeren per keer drinken en het aantal keren dat ze per week drinken omlaag gaat.

Happy Fris/Hep ie Fris
In het najaar van 2006 hebben de gemeenteraden van Oldenzaal, Losser en Dinkelland de kadernota Happy Fris/Hep ie Fris vastgesteld. Het doel van deze nota is te komen tot een integrale aanpak van overmatig alcoholgebruik, die alle leefgebieden van de jeugd (thuis, school en vrije tijd) raakt. De boodschap die de gemeenten met Happy Fris uit willen dragen, is dat overmatig alcoholgebruik niet normaal is. Met Happy Fris willen de gemeenten een maatschappelijke discussie op gang brengen om deze boodschap meer gemeengoed te laten worden.

In het plan is benadrukt dat een lange adem nodig is. Verandering in houding en gedrag bij de jeugd, maar ook bij volwassenen, vraagt tijd. Door middel van voorlichting moet de boodschap bij jongeren goed overkomen. Verder moet er iets gedaan worden aan de beschikbaarheid en moet er meer worden toegezien op de naleving van de regels.

Uitvoering
De gemeenten Dinkelland, Losser en Oldenzaal hebben de regie genomen om tot een langdurige integrale aanpak te komen. Alle bij die integrale aanpak betrokken partijen zijn vertegenwoordigd in een ingestelde regiegroep. Er wordt een coördinator aangesteld, die namens de regiegroep zal toezien op de uitvoering van het plan. De coördinator zal tevens de communicatie over de verschillende activiteiten verzorgen (naar jongeren, ouders en partners).